“Ako Schmidt realizuje bonske ovlasti, BiH je predstavljena kao protektorat”

Vijesti 06. jan 202319:09 0 komentara
N1

Advokat Asim Crnalić danas je za N1 govorio o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, te o drugim aktuelnim temama. Kako je kazao Crnalić,

Obilježavanje 9. januara u istočnom Sarajevu? Još niko nije odgovarao, kada će tome doći kraj?

“Doći će onog trenutka kada tužitelji počnu raditi svoj posao. Gospodin Kajganić je odgovoran za to da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi, ukoliko se ne provode onda mora slijediti krivični postupak za one koji ne poštuju odluke, odnosno ne provode. Ustavni sud je jasno rekao da je to protuustavna odluka i da takav praznik ne prihvaćaju drugi narodi u RS kao svoj. Dao je obrazloženje razloga i odlučio da je taj 9. januara praznik koji Sud ne može podržati. Dakle, Sud je odlučio da je takva odluka protuustavna”, kazao je Crnalić.

Dodaje da je u krivičnom zakonu naznačeno da je neizvršavanje odluka Ustavnog suda krivično djelo.

“Ako tužitelji rade svoj posao u skladu sa zakonom i pravilima struke, onda moraju procesuriati osobe koje ne izvršavaju sudske odluke, uključujući i odluke Ustavnog suda”.

Ko su te osobe?

“One koje organiziraju proslavu”.

Rukvoodstvo RS?

“Naravno, na čelu je predsjednik RS. On je taj koji je na čelu organizacije, prema tome gospodin Kajganić treba sjesti i uraditi svoj posao”.

Hoće li?

“Neće. Nema dovoljno snage da to uradi. Ukratko rečeno, on dolazi iz Republike Srpske, to je tamo važan politički cilj da se slavi taj dan. Prema onome što ja vidim, nema snage da se tome suprostavi. Nijedan od tih tužitelja nije radio svoj posao u skladu sa zakonom. Ja nisam sretan što to tvrdim, volio bih da mogu reći drukčije, ali stvari tako stoje. Ne možemo se igrati sa Ustavnim sudom, ne možemo “bagatelizirati” njegove odluke. nema pravne države ako se to događa u državi, a pravna država je konačni cilj ovog društva”, kazao je Crnalić.

Još je poručio da bi Schmidt mogao uraditi i više, ali…

“Schmidt bi mogao uraditi i više, ali je problem ako on realizira svoje bonske ovlasti onda je BiH u vanjskom svijetu predstavljena kao protektorat. Koliko god bi on mogao riješiti stvari, toliko postoji i opasnost da svijetu pokažemo da nismo subjekt koji je sposoban za integracije bilo koje vrste. Kako se ove stvari nastavljaju, ponavljaju i iritiraju građane, ja ne vidim drugog načina nego da Visoki predstavnik “presječe””.

“Po mom mišljenju to bi trebao uraditi, ali ako me pitate hoće li, mislim da neće”, kazao je Crnalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!