Ako se Zildžić spasi srbijanskog pravosuđa, moguće da ga proces čeka u BiH

Vijesti 21. sep 202319:16 0 komentara
Salko Zildžić (N1)

Salki Zildžiću prijeti kazna od dvije do dvanaest godina zatvora zbog pokušaja ulaska u Srbiju s oružjem. U slučaj se uključilo i ambasada Bosne i Hercegovine. Pratit će, navode, nastavak postupka protiv bh. državljanina. Istodobno, u fokusu javnosti i dalje je Zildžićevo eventualno posjedovanje počasne iskaznice OSA-e. Ili je možda je samo riječ o šali?

Kako će se situacija odvijati niko ne želi prejudicirati. Zildžić može biti već sutra pušten, može mu se proces nastaviti u BiH, ali i u Srbiji. Sve ovisi od tamošnjih nadležnih institucija. No, još burnije reakcije od samog hapšenja izazvala je objava pojedinih medija iz Srbije navodne počasne iskaznice Obavještajne agencije. Stoga, mnogi traže istragu unutar OSA-e.

Predsjedavajući parlamentarne Komsije za nadzor nad radom OSA-e, Ilija Cvitanović pozvao je na sastanak prvog čovjeka OSA-e, Almira Džuvu. Sastanak bi se trebao održati narednih dana. Cvitanović smatra da menadžment ima zadata povratiti poljuljano povjerenje u ovu instituciju.

“Pozivam sve političare da obrate pozornost sukladno Zakonu o OSA-i, da se ona ne zloupotrebljava ni u javnom narativnu, jer za nju je najbolje da je nema u javnosti, da bi mogli raditi svoj posao, Agencija treba da radi ono za šta je zadužena, a to je zaštita teritorijalnoh integriteta i suvereniteta BiH”, poručuje Ilija Cvitanović, predsjedavajući Komisije nadzor rada OSA-e.

Iz Stranke demokratske akcije, čiji je Zildžić član, žale zbog svega što se desilo. Nije im jasno kako je mogao zaboraviti da mu je u autu pištolj. Nadaju se kako će nadležni u Srbiji imati razumijevanja. Sumnjaju u postojanje iskaznice o kojoj svi govore. No, sve treba istražiti, poručuju.

“Ali ovi koji su poletjeli da istražuju to pitanje ko izdaje iskaznice i tako dalje možda bi se trebali pozabaviti malo i pitanjima ko sve boravi u ovom trenutku u državi, kakve oni imaju iskaznice, jesu li možda protjerani sa teritorija nekih drugih država, ko sve vršlja po BiH, ima mnogo opasnijih pitanja od toga ko je kome izdao neku iskaznicu”, zaključuje Safet Kešo, SDA.

Advokat Radulović tvrdi kako se u predmetu protiv Zildžića ne navodi nikakva iskaznica OSA-e. Jedina koju Zildžić posjeduje je ona od Parlamenta Federacije. Ipak, ako se Zildžić spasi srbijanskog pravosuđa, moguće da ga proces čeka u BiH.

“U Tužiteljstvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na osobe sa crne liste vlade SAD, a koji se odnosi i na navode o zlouporabi kapaciteta OSA-e BiH, u okviru kojeg će biti zatražene informacije o navodima koji su se pojavili o zoluporabi službenih legitimacija agencije”, kažu u Tužilaštvu.

U međuvremenu se oglasio i advokat bivšeg direktora OSA-e, Osmana Mehmedagića. Tvrdi kako ovaj nikada nije izdao Zildžiću bilo kakvu iskaznicu, posebnu su netačni navodi da je Mehmedagić počasne iskaznice dodjeljivao bilo kome s ciljem stvaranja stranačke obavještajne službe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!