Alarmantni podaci: Narkotici u BiH sve su dostupniji i jeftiniji, zabilježen ovisnik od kokaina sa samo 12 godina

Vijesti 09. dec 202320:46 0 komentara

Narkotici u BiH sve su dostupniji i jeftiniji. Dobna granica konzumenata sve je niža, a zlo narkomanije sve više prisutno. Pošast modernog doba sve više uzima primat, a alaramantan podatak je da je u BiH zabilježen ovisnik od kokaina sa samo 12 godina. Dok je za neke narkomanija tema o kojoj se nerado govori, za druge je unosan biznis.

Narkotike u BiH koriste i dvanaestogodišnjaci. Jedan takav slučaj zabilježen je i u Banjaluci. Na Klinici za psihijatriju najmlađi ovisnik od kokaina ima samo 12 godina. Ništa novo, kaže psiholog Sonja Stančić. Narkomanija među adolescentima odavno je prisutna.

“Ovakav slučaj ukazuje na preveliku količinu novca i preveliku količinu dostupnosti, odnosno slobodnog vremena, a ustvari tražimo uzrok u samoj porodici kako jedno dijet od 13 godina provodi vrijeme i može da provodi vrijeme da mu je dostupan kokain na takan način da postane i ovisnik o tome”, kaže Stančić.

Da su tinejdžeri najčešće korisnici narkotika vrlo često se uvjeri I policija na terenu. Marihuana se najviše konzumira. Slijedi je spid, a potom i kokain. I to na mjestima poput dječijih igrališta, izletišta, ali i klubova. Mladi obično čekaju petak kada skače konzumacija svih stimulansa. Upotreba narkotika postala je “uobičajan” način zabave vikendom.

Slobodan Todorović, komandira Policijske stanice za interevencije kazao je:

“Kada radimo raciju najčešće u ugostiteljim objektima pronalazimo narkotike, ali i u vozilima”.

Sonja Stančić, psiholog:

“Svi u klubovima konzumiraju narkotike, nije pitanje da li konzumiraju, konzumiraju sigurno,samo je pitanje količine”. 

Devedesetih je to bio heroin, danas se može, kako se to popularno kaže sve pronaći u jednoj “crti”. Ekstazi I amfetamini preuzeli su primat. Razlog: Prevelika dostupnost, ali i privlačna cijena.

Pa tako u BiH gram marihuane može se nabaviti za 10 maraka, grad spida košta između 10 i 20 KM, dok gram kokaina od 150 do 200KM

I tako sve počinje. Od petka i eksperimentisanja, upozoravaju iz Centra za odvikavanje Marjanovac, jedinog takvog u RS. U društvu konzumizma, hedonizma I poljuljanih vrijednosti, odgoj je najbolja prevencija.

Amata Anđelić, Centar za odvikavanje Marjanovac:

“Uvijek je ta prevelika sigurnost ja mogu uvijek stati a nažalost jedini način je da stvarno ostanete čisti je da nikad ne probate i ne kažem da je svako eksperimentiranje ovisnost ali stvara ulazna vrata, jedan veliki stručnjak je rekao da iza svake ovisnosti stoji bol, a mladi čovjek želi biti prihvaćen, a nažalost kod nas je ako nisi kao ja ne možeš biti sa mnom”. 

Što pospješuju I društvene mreže “glamuralizovanjem” droge kao stila života. S druge strane, trgovina narkoticima “cvjeta” u regionu. Zapadni Balkan nalazi se na raskrsnici nekoliko glavnih ruta trgovine najčešće kanabisom, kokainom, heroinom I sintetičkim drogama. Dok je ovo tema od koje se u bh.društvu bježi, dileri od iste, itekako dobro žive.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!