Alarmantno u Srebrenici: Požar sve bliži kućama, očekuju se helikopteri, ali vjetar otežava njihovo djelovanje

Vijesti 09. sep 202408:26 0 komentara
N1 (Situacija na požarištu jutros)

Požar na području Srebrenice, tačnije u selu Luka nije ugašen ni nakon nekoliko dana. Situacija je sve gora, a kako mještani kažu već prijeti da ugrozi kuće.

Hamo Zulanović, mještanin Luke koji se za N1 javio jutros sa požarišta kaže da je situacija i više nego alarmantna.

“Katastrofa, katastrofa. Najveći problem je što se požar sinoć proširio i sada je u neposrednoj blizini kuća. Čekam poziv direktora Šumskog gazdinstva Drina da mi potvrdi za dolazak helikoptera iz Srbihje koji je sinoć jednu turu nadletio. Očekujem i poziv pilota iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s kojima sam dosad sarađivao. Imam najavu da će četiri helikoptera danas djelovati, međutim, ovo sve izmiče kontroli, 8:00 sati je već. Ne spavam 72 sata i ako je vanredno stanje onda ne moraju ni službe spavati. Imam najavu da bi danas trebao djelovati helikopter OS BiH, helikopter servisa Republike Srpske, helikopter Civilne zaštite RS, helikopter iz Srbije i helikopter SFOR-a. Jučer sam cijeli dan sa načelnikom Srebrenice proveo rame uz rame, gasili smo požar i sa mnogim drugima od šumskog gazdinstva, zamjenika načelnika i dr. i čuo sam razgovore odakle mi je rečeno da će nam ovi helikopteri priteći u pomoć”, pojasnio nam je Zulanović.

Kaže da se Mjesna zajednica Luka sastoji od dva sela – Luka i Krušev do.

“Hvala Bogu Krušev do za sada nije ugrožen niti mu prijeti požar. I nije blizu požarišta. Nama je došao požar od Drine i kada se ulazi u Luke to je sa lijeve strane, dok se selo Krušev do nalazi sa desne”, istakao je.

Uz mještane i nekoliko nadležnih požar su gasili još i lokalni vatrogasci te povremeno helikopter servisa RS. Zulanović je dodao da je u jednom navratu djelovao i helikioper OS BiH, ali da nije mnogo postignuto te da požar nije saniran.

“Problem je što u našoj državi ima mnogo žarišta i onda helikopter OS BiH baci četiri ture vode na požarište u Srebrenici i onda naprimjer ode na požarište u Foču pa se nakon toga mora vratiti u bazu da naspe gorivo i tu se mnogo gubi na vremenu”, dodao je.

N1 (Situacija na požarištu jutros)
N1 (Situacija na požarištu jutros)
N1 (Situacija na požarištu jutros)
N1 (Situacija na požarištu jutros)
N1 (Situacija na požarištu jutros)

Kako kaže, promjena vremena je vidljiva i u Srebrenici, nešto je niža temperatura što ide na ruku kada je riječ o širenju vatre. Međutim, ističe Zulanović da je izuzetno jak vjetar što ga posebno i plaši.

“Vjetar baš puše i samim time postoji mogućnost da se avioni neće moći ni podići jer oni mogu letjeti do 16 čvorova jačine vjetra, a trenutno je ona jača od toga. Kiša je najavljena za 17:30 sati, ali to je mnogo kasno, bojim se da će se do tada vatra dodatno proširiti. Uzdamo se u Boga i da će je ranije poslati”, poručio je na kraju Zulanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!