Alić: Činjenica da je JNA bila tada 4. vojna sila, dovoljno govori šta su naši branioci uradili srcem, slabo naoružani i u patikama

Vijesti 03. maj 202410:42 0 komentara
Arhiv (Georges GOBET / AFP)

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas su bivši pripadnici "Zelenih beretki" i borci Armije RBiH obilježili 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i Bosne i Hercegovine. Omer Hujdur, kapetan ARBiH, svjedočio je dešavanjima toga dana kojeg nazivaju prekretnicom jer je spriječeno presijecanja grada, pad Predsjedništva BiH, a samim time i Bosne i Hercegovine. Odata je počasr poginulim borcima ARBiH.

Zarobljavanje predsjednika Alije Izetbegovića

N1

“2. maja je bio pokušaj zauzimanja Predsjedništva i da je to palo normalno da bi pao i grad Sarajevo, a vjerovatno i Bosna i Hercegovina. Tog 3. maja je bila kolona JNA, ali su imali oznake JA i oznake s trobojkom,  bio sam kod tunela kasarne Bistrik i iz zadnjeg transporteta je pucano na našeg policajca. Kolona je zaustavljena, sva dešavanja su poznata. S tim da treba napomenuti, tih šest poginulih vojnika i oficira to se vrlo lako moglo desiti da su poginuli u toku borbenih dejstava jer smo bili skoro zauzeli kasarnu jer je došlo do pregovora o predaji Kukanjca, ali je javljeno da je predsjednik Alija Izetbegović zarobljen i borbena djestva su prestala”, rekao je Hujdur.

Poručuje kako je 3. maj dan kada je odbranjena Bosna i Hercegovina.

“JNA ukopala tešku artiljeriju okolo Sarajeva” mnogo ranije

Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” kazao je kako su 2. i 3. maj najznačajniji datumi odbrane nazvisne Bosne i Hercegovine, Sarajeva i predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

N1

“Mnogi naši sugrađani su tada još vjerovali u bratstvo i jedinstvo, da rata neće biti i da je JNA garant sigurnosti, što je JNA ddemantovala napadom na institucije 2. maja s namjerom presijecanja grada na dva dijela. Izveli su državni udar. Na sarajevskom aerodromu su uhapsili predsjednika Aliju Izetbegovića i sproveli u kasarnu u Lukavicu, to dovoljno govori o prijateljstvu te JNA. Krajem 1991. godine i početkom 1992. godine izmjestili su teško naoružanje i ukopali okolo Sarajeva s izgovorom da ga ukopava u slučaju napada da ga može braniti. To je bio taj čvrsti obruč koji je JNA napravila i predala ga srpskim paraformacijama i dobrovoljcima i od tgo 2. maja nastaje pravi pakao za građane grada i BiH. Počinje opsada. Zahvaljujući jedinicama Zelenih beretki, MUP-a RBiH, specijalnih snaga i Teritorijalne odbrane, agresorske snage su spriječene i vraćene na početne položaje te su stvoreni uslovi zarpegovore razmjene predsjednika Izetbegovića i delegacije za 2. armijsku oblast na čelu s Kukanjcem. Trebali su izaći nenaoružani s ličnim stvarima, ali su izašli do zuba naoružani s uperenim cijevima prema braniocima gdje je došlo do sukoba u kom je stradalo šest pripadnika JNA, a određeni broj ranjen i zbiniut  te privedeni u institucije RBiH, a kasnije razmijenjen. Kada govorimo o mirnom povačenju JNA, treba reći i da su minirali prostor kasarne i prilikom ulaska naših jedinica došlo je do pogibije i ranjavanja naših pripadnika”, kazao je Alić.

Branioci u patikama

Poručio je kako ove datume treba obilježavati i slaviti kao jednu od najvećih pobjeda za spas države Bosne i Hercegovine.

“Pormijenili smo tok ratovanja jer sama činjenica je JNA bila tada 4. najjača vojska u svijetu, dovoljno govori šta su naši branioci uradili srcem, slabo naoružani i u patikama. To je za respekt koji treba izučavati”, zaključio je Alić.

Arhiv (GEORGES GOBET / AFP)

O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta. Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, 2. i 3. maja 1992. ubijeno je najmanje 28 pripadnika JNA. Godišnjica stradanja ove godine je obilježena 20. aprila, služenjem parastosa Crkvi u Istočnom Novom Sarajevu, a potom i mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća u Ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!