Holandija prihvatila odgovornost za genocid, ostao samo “taj vilajet Srbija”

Vijesti 02. maj 202419:04 1 komentar

Konačan tekst rezolucije o genocidu upućen je predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Denisu Frensisu. On bi trebao biti razmatran do kraja ovog mjeseca, procjenjuju mnogi. Lavina reakcija koju je sama najava rezolucije izazvala i dalje je nezaustavljiva. Kritikuje se nedavni govor članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović pred Vijećem sigurnosti, a ovom UN-ovom tijelu pisali su i predstavnici Vlade Republike Srpske. A Vijeće sigurnosti o Bosni i Hercegovini ponovo će govoriti 15. maja, kada Izvještaj podnosi visoki predstavnik Christian Schmidt.

Rezolucija u sedam tačaka predstavljena je javnosti. Prva od njih je proglasiti 11. juli međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom se osuđuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločina, poziva se na nastavak procesuiranja odgovornih, ali i naglašava važnost završetka pronalaženja, identifikacije i dostojanstvenog ukopa mnogobrojnih nestalih.

“Pozivaju se države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti”, stoji, između ostalog, u tekst rezolucije.

“To je bio genocid, jedan od najgorih koji smo vidjeli na jednom kontinentu u posljednjih nekoliko decenija. Britanije će glasati za rezoluciju, javno ćemo se zalagati i prozivati one koji se tome protive”, naglasio je David Cameron, državni sekretar za vanjske poslove UK.

Kao razlog usvajanja rezolucije, u tekstu se, između ostalog navodi niz dokumenata UN-a, ali i odluka tijela Ujedinjenih nacija, među kojima rezolucije Vijeća sigurnosti iz 1993. o proglašenju Srebrenice zaštićenom zonom, ali i osnivanju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Argument za usvajanje su i haške presude za genocid. Podsjećamo da su one brojne, a u pet slučajeva i sa doživotnim kaznama zatvora za Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Ljubišu Bearu, Zdravka Tolimira te Vujadina Popovića.

“Jednostavno civilizacijski čin zatvaranja jednog ciklusa od strane UN-a, nakon svih presuda, prihvatanje vlastite odgovornosti. Holandija je prihvatila odgovornost, jedino još imamo taj vilajet koji se zove Srbija, koji to nije prihvatio”, istakao je Murat Tahirović, Udruženje žrtava i svjedoka genocida BiH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, zajedno sa četiri druga udruženja, reagovalo je i na nedavni nastup Željke Cvijanović pred Vijećem sigurnosti UN. Kažu da je bilo degutantno. Kako jedna majka može govoriti na tako mizeran način o procedurama, bez imalo osjećaja prema žrtvama, poručili su. Ime Cvijanović ostaće upisano na stub srama, stoji u zajedničkom saopćenju.

Reagovao je i ministar odbrane BiH, Zukan Helez.

“Ne mogu da shvatim da neko ko ima nešto manje od 60 godina da može da bude toliki poltron i toliko da podilazi svom šefu. Nikada nisam pozvao na rat, niti to želim, ja stalno pozivam da živimo u BIH”.

Ovo ali i druge reakcije, nisu zaustavile vlasti Republike Srpske. Tako je Vlada ovog entiteta pisala Vijeću sigurnosti UN. Kritikovali su ambasadora Zlatka Lagumdžiju, ali i sam tekst rezolucije.

“Rezolucija će biti jednostran i izrazito antisrpski dokument koji ne priznaje da su sva tri konstitutivna naroda u BiH – srpski, hrvatski i bošnjački – pretrpjela užasna stradanja usljed ratnih zločina. Veliki dio stanovništva BiH i mnogi stručnjaci ocjenjuju da zločin u Srebrenici ne odgovara definiciji genocida”, poručeno je iz Vlade RS.

Inače, niko ne želi prejudicirati o broju zemalja koje bi mogle dati podršku Rezoluciji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nedavno je priznao poraz lobiranja, rekavši kako će ona biti usvojena.

“Za njeno usvajanje je potrebno dvije trećine glasova od svih zemalja članica da bude za tu rezoluciju, što znači da bi nam trebalo više od 130 glasova da se usvoji ova rezolucija. Naravno ako budemo imali glasova koji su suzdržani, onda se naravno omjer mijenja”, objasnio je Esmir Milavić, urednik vanjske politike na N1.

Formalni predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda. Brojni su i sponzori, među kojima Sjedinjene Američke Države. Rezoluciju će podržati brojne zemlje regije među kojima Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo, u konačnici i Crna Gora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare