Alkalaj odgovorio Amerikancima: Šta je bilo lažno, dokažite!?

Sven Alkalaj
Sven Alkalaj (N1)

Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama, pozvao je američkog ambasadora da kaže šta je bilo neistinito u njegovom govoru pred Vijećem sigurnosti održanom u srijedu. Alkalaj je još kazao kako je, ako to ambasador Michael Murphy dokaže, spreman da se izvini svim građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ambasador BiH u UN-u je sinoć žestoko kritikovao visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegove odluke da izvrši izmjene Izbornog zakona na dan održavanja samih izbora. Alkalaj je kazao da je pogrešan termin, ali i suština izmjena, tj. ono što se nameće jer je, po njemu, to doprinijelo daljnjim podjelama i neravnopravnosti građana u državi.

Američka ambasada je u četvrtak u svojoj reakciji ove optužbe bh. ambasadora ocijenila kao “neistinite” ne navodeći argumente za svoju tvrdnju.

“Stav Vlade SAD-a o postupku visokog predstavnika 2. oktobra kristalno je jasan i izražen u jučerašnjem blogu ambasadora Murphyja. Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN-u da svoje vrijeme tokom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje – nešto što je nažalost već predugo norma u BiH. BiH se suočava sa mnogim ozbiljnim izazovima. Vrijeme je da njeni lideri prionu na posao”, saopćili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Alkalaj je u odgovoru na “prozivke” američke ambasade zatražio da kažu šta je bilo neistinito ili lažno u njegovom izlaganju.

“Ako mi bilo ko iz pomenute Ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam se javno izvinuti kako građanima BiH, tako i samoj Ambasadi”, poručio je bh. ambasador.

Schmidt će pred Evropskim parlamentom morati pojasniti razloge nedavne odluke

Evropska parlamentarka Tineke Strik objavila je nedavno kako će visoki predstavnik Christian Schmidt pred Vijećem za vanjsku politiku evropskog parlamenta morati “razjasniti razloge za svoje nedemokratske odluke”.

Strik je zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem uputila pismo Schmidtu u kojem se zahtjeva povlačenje nedavne odluke visokog predstavnika koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

U pismu su također zatražili i da se obrazlože tvrdnje službenog Zagreba da su učestvovali u pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH. Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad