Ambasada Izraela godišnjicu napada Hamasa obilježila u Istočnom Sarajevu

Vijesti 15. okt 202420:48 0 komentara
Saopćenje

Ambasada Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji s Privrednom komorom Države Izrael u Bosni i Hercegovini, organizovalo je komemorativni događaj povodom obilježavanja tragičnih događaja 7. oktobra 2023. godine.

Kako su i ranije najavili iz ove ambasade, događaj je održan u Istočnom Sarajevu, u Narodnom pozorištu koje se nalazi na adresi Stefana Nemanje 6, a sastojao se  od izložbe fotografija Ziva Korena te projekcije dokumentarnog filma Vrisci prije tišine autorice Sheryl Sandberg.

Podsjećamo, ovaj događaj se trebao prvenstveno održati u Sarajevu u hotelu Evropa, ali je otkazan pa su organizatori pronašli novu lokaciju. Ipak, ambasadorica Peleg nakon toga je u gostovanju u emisiji na N1 negirala da je otkazan događaj rekavši “da je on samo pomjeren”.

U svom uvodnom govoru, Galit Peleg, ambasadorica Izraela u BiH, izrazila je zahvalnost na podršci i dolasku svim pristunima, a komemoracija je počela minutom šutnje u čast žrtvama 7. oktobra.

Događaju su prisustvovali ambasadori, vjerski predstavnici i istaknuti javni zvaničnici.

Podsjećanja radi, nakon Hamasovog napada započela je zapravo invazija Izraela na Pojas Gaze. Sve vrijeme su se Izraelci “opravdavali” da se na taj način obračunavaju sa Hamasom, a zapravo je u tom napadu do sada ubijeno više od 40.000 građana, od čega oko 17.000 djece.

Brojni su pozivi na zaustavljanje napada Izraela na Pojas Gaze koji je ocijenjen kao genocid, međutim, više od godinu situacija se ne smiruje, a sukob se sada proširio i na regiju – Liban i okolna područja te sukob sa Hezbollahom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!