Ambasada Rusije: Kao da je BiH slabo dijete koje treba štititi

Vijesti 28. aug 202215:34 2 komentara
Anadolija

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini dala je komentar na nedavno objavljeni intervju američkog ambasadora u BiH, Michael Murphyja, za Radio Slobodna Evropa.

Kako navode iz ruske ambasade ambasador elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države “neće prepustiti BiH Rusiji” kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi, navode.

“Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju. Bez lažnih “visokih predstavnika”, bez uvredljivog vanjskog tutorstva brojnih “posebnih predstavnika”. Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno “branio” Afganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada Sjedinjene Države aktivno „brane“ Europu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći”, napisali su iz Ambasade Ruske Federacije.

Ambasador Murphy: Nećemo Bosnu i Hercegovinu ostaviti Rusiji

Iz ove ambasade tvrde da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe i da, kako objašnjavaju, u tome je smisao proxy-rata protiv Rusije, koji je organizirao „zasnovan na pravilima“ dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje “zapadni svijet”.

“U stvari, Vašington samo potvrđuje poznatu izreku – Bože, sačuvaj me od (“dokazanih”) prijatelja…o se tiče Rusije, takođe imamo svoje nacionalne interese koje branimo. Ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemernoj retorici, mi preferiramo otvoren i drugarski dijalog sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi”, navedeno je na kraju objave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare