Ambasadorica Izraela najavila prijem u Sarajevu povodom obilježavanja godišnjice napada Hamasa, reagovala Benjamina Karić

Vijesti 02. okt 202415:59 0 komentara
Screenshot/N1

Nerezidentna ambasadorica Izraela za Bosnu i Hercegovinu Galit Peleg zakazala je prijem u hotelu Evropa za 15. oktobar, a kao povod događaja navodi se godišnjica Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se danas povodom ove najave, osudivši "bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi".

“Iz medija sam saznala da Ambasada Izraela u našem Sarajevu namjerava organizovati izložbu i prijem povodom 7. oktobra i terorističkog akta Hamasa. Osjećam obavezu da javno osudim bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi”, naglasila je Karić.

Podsjetila je da je Izrael, nakon napada 7. oktobra, “odgovorio ubijanjem preko 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milioni ljudi raseljeni”.

“Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja, dok se trenutno dešavaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo”, istaknula je, dodavši kako je mnogo potrebnije pozivati na zaustavljanje nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira.

Pozvala je one koji su odlučili ustupiti prostor u ovu svrhu da “preispitaju svoju odluku”.

Najava je izazvala reakcije ogorčenih građana, koji su putem društvenih mreža osudili mogućnost održavanja ovakvog događaja u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!