Američka ambasada o odluci NSRS: Korak ka podrivanju transparentnosti pravosuđa

Vijesti 10. feb 202219:09 > 20:36 1 komentar
Ambasada SAD-a u BiH
Ambasada SAD-a u BiH (FENA)

Politički lideri entiteta Republika Srpska danas su poduzeli korak ka podrivanju transparentnosti pravosuđa i odgovornosti za koruptivna djela, poručeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država nakon usvajanja Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u RS.

“Stvaranje novog VSTV-a u entitetu RS omogućit će prosperitet kriminalcima i cvjetanje korupcije. Stvorit će neustavno tijelo koje će ugroziti temeljna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS”, navodi se u saopštenju američke ambasade.

U izjavi se također navodi kako se očekuje uključenost građana u periodu dok traje javno komentiranje.

“Dajte do znanja svojim vođama da zahtijevate transparentnost i odgovornost u upravljanju”, dodaje se.

Narodna skupština RS danas je sa 45 glasova za, dva glasa protiv i 16 suzdržanih usvojila Nacrt zakona o VSTV-u koji se upućuje u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana.

Nakon odluke su se zajedničkom izjavom, uz izuzetak Ruske Federacije, oglasile članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, te pozvale RS da odustane od “neustavnih poteza” koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare