Analiza: Kako zaštititi stanovništvo u rizičnim i ugroženim dijelovima u BiH

Vijesti 12. okt 202411:27 0 komentara
N1/F.Z.

Edin Hrelja, šef odsjeka za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu govorio je o rizicima građenja na određenim lokacijama, potencijalnim klizištima te problemima ilegalne eksploatacije kamenoloma u Donjoj Jablanici. Kako je istakao, u slučaju posljednjih poplava u BiH, moralo se više raditi na svim aspektima kada je riječ o reakciji nadležnih.

FUCZ na meti kritika!? Da li se u Donjoj Jablanici znalo “ko kosi, a ko vodu nosi?”

Moralo se malo više raditi na svemu tome, prije svega mislim da informisanje stanovništva o meteorološkim pojavama koje su zadesile to područje. Meteorološki zavodi FBiH i RS su upozoravali na povećanu količinu padavina, a kod nas u BiH to često završi na internet stranicama gdje građani to slabije prate, posebno u ruralnim područjima“, kazao je prof. Hrelja i poručio:

N1

“Smatram da bi se trebao povećati obim informisanja građana i kada se izda upozorenje, da se informišu na bilo koji način”.

“Trebalo je upozoriti građane”

Hrelja naglašava da se o potencijalnim poplavama znalo nekoliko dana unaprijed te da se morao naći način da se građani i lokalno stanovništvo upozore.

To se znalo 2-3 dana prije, trebalo je upozoriti građane da budu na oprezu. U trenutku nesreće vi ne možete puno toga uraditi. Mislim da je ovdje ključno da se urade različite analize o potencijalnoj opasnosti u određenim područjima u BiH u skladu sa klimatskim prognozama i scenarijima koji nas očekuju. Tako bi mogli da znamo unaprijed koja su područja opasna od erozionih procesa, bujičnih poplava. Tako bi se moglo na vrijeme spasiti stanovništvo“.

PROČITAJTE JOŠ

Trebaju li nadležni prihvatiti da moraju naučiti kako se nositi sa kriznim situacijama?

Moraju prihvatiti! Ovo je za nas loša lekcija. 30 godina poslije rata kaskamo za svim procesima koji se dešavaju u Evropi i svijetu. Moramo početi da učimo, na kraju krajeva i vlasti. Ne kritikuje niko sadašnju vlast“, kazao je Hrelja.

Potom je naveo primjer za koji kaže da je BiH jedinstven primjer u svijetu.

“Vi znate na području KS da se pred izbore često građani pozivaju da legaliziraju svoje nelegalne objekte. Mislim da smo jedini na svijetu; izgradite nelegalno objekat i onda ga legalizirate. Sutra ako se dese posljedice, ko će snositi odgovornost? Niko ne snosi, niti krivično odgovara”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!