Anđelić: Britanski političari osjećaju odgovornost zbog odluka za BiH iz 1990-ih

Vijesti 11. jul 202122:38 1 komentar
N1

Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa iz Londona, kazao je kako postoji više razloga zbog čega političari iz Velike Britanije obilježavaju genocid u Srebrenici. Može se zaključiti, kaže, da oni jednim dijelom osjećaju odgovornost zbog političara koji su bili 1990-ih u vladi jer su kočili prijedloge za ozbiljniju intervenciju u ratu u BiH.

“Velika Britanija je isto bila primorana da se suoči s vlastitom prošlošću. Organizovane su razne aktivnosti. Ministar vanjskih poslova dao je izjavu o genocidu, bosanska udruženja imaju niz aktivnosti itd. Ipak, o tome više saznajem iz bh. medija nego iz britanskih”, rekao je Anđelić.

Kazao je kako se društvo mora suočiti s prošlošću jer što prije učini bit će sretnije.

“Vidjeli smo na primjeru Njemačke. Tu je i Turska koja stotinjak godina negira genocid nad Armenima i ima probleme do danas u svojoj vanjskoj politici, s Francuskom i SAD-om i drugim državama. To nije put kojim se treba ići u budućnost”, rekao je.

Govoreći o međunarodnoj zajednici, istakao je kako je ona troma i spora što se vidjelo i prije za vrijeme rata u BiH. Danas, kaže, shvatila je svoje greške, ali sistem se nije promijenio.

“Mi Bosanci i Hercegovci smo zamišljali visokog predstavnika kao nekoga moćnog, ali i on treba odobrenja PIC-a. Globalana geopolitika se ponovo oslikava u BiH. Bh. političari za saveznike vide daleke lidere umjesto svoje kolege u taborima drugih etno skupina tu. Nažalost BiH ne da ne napreduje već tone”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare