Anđelić: Oslobađajuća presuda Mladiću bi bila šokantna

Vijesti 08. jun 202115:12 0 komentara
N1

Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na Regent's univerzitetu u Londonu, za N1 je kazao da bi oslobađajaća presuda Ratku Mladiću bila šokantna.

Anđelić je kazao da uvažava mišljenje stručnjaka koji su pratili rad Tribunala, ali je izrazio sumnju da bi moglo doći do oslobađajuće presude.

“To bi bilo šokantno. Haški sud nam je ponudio neke šokantne presude, koje su na višoj instanci promijenjene, kao slučaj Šešelj. Sve je moguće i u rukama pet sudija”, istakao je.

Navodi da dobar dio sudija dolazi iz Afrike, gdje je smisao pravde drugačiji nego u Evropi.

“Ali ovo je međunarodni sud, bez obzira na kulturnu tradiciju sudija, ja očekujem potvrdu presude”, kazao je.

Anđelić smatra da bi eventualno izdvojeno mišljenje sudije moglo dati mogućnost nacionalistima da negiraju zločine, ali da ne bi promijenilo ništa.

“U nekom malom obliku, u BiH, Srbiji i još kojoj susjednoj zemljem, može biti predmet neke rasprave. Poneki neodgovorni političar moći će izaći u medije sa nekom takvom izjavom, ali za istoriju ostaje da je počinjen zločin i da je počinalac zločina osuđen”, pojasnio je.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izriče pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Danas na N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1. Konačnu presudu, utorak od 12 sati, samo na N1 pratite i UŽIVO putem OVOG LINKA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!