Poruke uoči velikog naučnog skupa posvećenog razvoju BiH: “Tri naroda su oduzela slobodu drugim narodima i građanima njihova prava”

Vijesti 20. nov 202312:19 0 komentara
N1

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježava 80. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a organizovanjem naučnog skupa pod nazivom 'Državnost Bosne i Hercegovine u XX. i XXI. stoljeću: Historijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine. Naučni skup održat će se od 22. do 23. novembra, a okupit će preko 30 naučnika posvećenih historiji i razvoju državnosti Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci su već dostavili svoje referate, a među njima su i brojni koji dolaze van Bosne i Hercegovine. Među njima su i prof. dr. Ivo Goldstein (Hrvatska), prof. dr. Milovoj Bešlin (Srbija), akademik Šerbo Rastoder (Crna Gora, CANU), prof. dr. Neven Anđelić (UK), prof. dr. Stefan Hammer (Austrija), prof. dr. Stefano Bianchini (Italija) i mnogi drugi.

“Ovaj naučni skup biće poseban i osoben, baš kao što je posebna i godišnjica”, saopštio je danas medijima predsjednik Naučnog odbora, akademik Mirko Pejanović.

Naglasio je kako je BiH kao jedna od šest jedinica SFRJ zabilježila ogroman preobražaj od 1945. do 1992. godine, te da je u brojnim dostavljenim referatima upravo ovaj period istaknut je kao zlatno doba Bosne i Hercegovine.

“A onda je u vremenu od nepune decenije prošla nekoliko historijskih izazova, ali je uspješno iz njih izašla. U vremenu postdejtonskog razvoja BiH također prolazi brojne teškoće i zaplete, ali bilježi i određene uspjehe. BiH sada stoji pred historijskim izazovom, a to je da ostvari članstvo u EU i NATO savezu. Taj zadnji historijski izazov je i tema mog referata. To znači da BiH – nasuprot brojnih historijskih turbulencija – uspijeva da gradi svoj mir i modernu državnost, te da je na nekoliko koraka od članstva u najrazvijenijem klubu zemalja”, dodao je.

Naučni skup će se održati 22. i 23. 11. 2023. godine u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a uoči nje danas se medijima obratio i prof.dr. Mile Babić, pojasnivši kako on gleda na današnju situaciju.

“Imamo tri naroda koji su oduzeli slobodu drugim narodima – Romima, Židovima i ostalim. Oduzeli su i građanima njihova ljudska prava. Oni stalno šire mržnju. Kako? Pa tako što čim jedan pripadnik konstitutivnog naroda sarađuje s pripadnikom drugog konstitutivnog naroda, biće proglašen plaćenikom i izdajnikom. Moramo prekinuti s tim. Mi smo na vratima Evropske unije, nastale nakon drugog svjetskog rata. To je najvažniji humanistički projekt u povijesti čovječanstva. Oni su rekli ‘ne’ ratu i bratoubojstvu. Evropske vrijednosti su vrijednosti slobode od ideologija. Bilo koja ideologija je laž. Jedna od osnovnih vrijednosti podrazumijeva i da svaki čovjek mora imati ljudsko dostojanstvo – to je današnje dostignuće civilizacije i put ka EU”, saopštio je Babić.

Naučna konferencija je, u principu, interdisciplinarni skup – biće dominantan historijski diskurs, ali okupit će i pravnike, politologe i ostale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!