Apel iz Banjaluke: Stop kriminalizaciji klevete

Vijesti 14. feb 202313:16 2 komentara
N1

"Zajedno protiv ograničenja prava i sloboda" deklaracija je koju potpisuje devet nevladinih organizacija i medija iz Republike Srpske koji se protive najavljenoj kriminalizaciji klevete i donošenju niza zakona koji bi, prema njihovom sudu, ugrozili medijske slobode.

Potpisnici deklaracije danas u se sastali sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem od kojeg su tražili da se odustane od inicijative koju je najavio Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Smatramo da bi ovi zakoni podigli nivo autocenzure u medijima i da bi bili usmjereni protiv objektivnih medija, te da bi ugrozili kvalitetno novinarstvo u Republici Srpskoj”, rekao je predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

“Sistemski donositi ovako važne zakone, set zakona koji se prema različitim najavama kreće od pet do šest zakona koji regulišu ovu ovlast znače tendenciju da se još više ograniči sloboda govora u Republici Srpskoj i umanji stepen demokratije”, rekao je Vukelić.

On je istakao da se apsolutno ne može razgovarati o kriminalizaciji klevete te da se očekuje od Narodne skupštine i Vlade Republike Srpsje da u taj proces i ne ulazi.

“Nemojte kriminalizaciju klevete upućivati u Narodnu skupštinu, borićemo se svim pravnim sredstvima protiv toga”, naglasio je.

N1

Podsjetio je da je prošle sedmice u Banjaluci održana konferencija “Koliko nam je slobode ostalo” iz koje je i proizašla deklaracija. Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović za N1 je na dan konferencije rekao kako nema informaciju da se radi na izmjenama Zakona o zaštiti od klevete, uprkos saznanjima pojedinih učesnika konferencije da se na izmjenama zakona radi vaninstitucionalno.

“Ja bih volio da je on došao na konferenciju, da je iznio svoje stavove. Da potvrdi zvanično da se ne radi na takvom zakonu. Predsjednik Republike Srpske, njegov savjetnik je rekao da se radi na takvim zakonima. Možda ministar pravde i nema takve informacije. Zakon ne mora ući u parlamebtarnu proceduru preko Ministarstva pravde”, rekao je Vukelić.

“Umjesto takvih zakona apelujemo da se razgovara o nizu zakona koje treba donijeti – o medijskoj pismenosti, depolitizaciji javnih servisa, uspostavljanju fonda za finansiranje prijekata i istraživanja u medijima, izmjenama zakona o slobodi pristupa informacijama”, pozvao je Vukelić ističući da se očekuje razgovor sa predsjednikom Vlade Republike Srpske.

“Nadamo se da neće posegnuti za ovakvim rješenjima. To je strašno. I onako mali broj novinara radi u Republici Srpskoj i napušta ovu profesiju, koja je teška, stresna i slabo plaćena, to će dodatno povećati egzodus iz ove profesije”, rekao je Vukelić.

Dejan Lučka iz banjalučkog Centra za ljudska prava kaže da nema zvaničnih i definitivnih odgovora institucija na zaključke iz deklaracije “Zajedno protiv ograničenja prava i sloboda”, ali da je zadovoljan jer se o svemu razgovaralo.

“Naš stav je definitivan, kleveta ne može biti dio krivičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare