Apel vlastima: Ukinite PDV na doniranu hranu, velike količine se bace

Novi dan 30. jun 202210:36 0 komentara
N1

Fondacija Mozaik, Fondacija Hastor i Udruženje Pomozi.ba 4. jula organizuje konferenciju na kojoj će prvi put okupiti predstavnike svih javnih kuhinja iz BiH. Cilj je da se skrene pažnja na činjenicu da je ogroman broj ljudi u BiH ovisan o javnim kuhinjama, da je njih sve više, a da su sredstva kojima raspolažu skromna.

Pokrenuta je i inicijativa “Niko gladan, niko sam”, čime se urgira na vlast da se promijeni zakon u kojem stoji da se i za doniranu hranu koja je pred istekom roka mora plaćati PDV od 17 posto. Zbog te obaveze preduzeća ogromne količine hrane bacaju godišnje, a kada ne bi postojala ova obaveza plaćanja PDV-a više njih bi doniralo nego što bi bacalo tu hranu.

Govoreći o podacima koji pokazuju da se 400.000 tona hrane godišnje baca u BiH, Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, pojasnio je da ako bi te podatke prebacili u obroke od 500 grama, dnevno se baci preko 700,000 obroka, zato što bi se na tu hranu ukoliko bi se donirala morao platiti PDV.

“Kompanije su zainteresovane da doniraju hranu, ali 17 posto PDV-a za neke od njih je ogromna količina novaca i to je zapravo razlika između života i smrti u poslovnom smislu”, kazao je.

Navodi da su ove tri organizacije pokrenule kampanja da se to sistemski riješi, te da su naišli na šumu propisa, ali i na pozitivan stav Uprave za indirektno oporezivanje.

“UIO ima izvanredno pozitivan stav. Zajedno sa njima u zadnjih par mjeseci počinjemo da raspetljavamo to klupko problematike, jer sve počinje Zakonom o PDV-u ni Pravilnom o primjeni Zakona o PDV-u, gdje se tretira to oslobađanje od plaćanja PDV-a. Jednom kada uradimo oslobađanje, onda ćemo tu hranu da doniramo javnim kuhinjama”, kazao je.

Elvir Karalić iz udruženja Pomozi.ba kazao je da veliki broj kompanija koje doniraju i pored toga što moraju platiti PDV.

“Nije im problem ni da plate porez, ali jedan broj odluči da uništi hranu, to im je jednostavnija i jeftinija procedura nego da doniraju”, kazao je.

Ističe da bi ukidanje PDV-a na doniranu hranu bio velika dobrobit za bh. društvo.

“Blizu pola hrane koja se uništi je još upotrebljivo”, dodao je.

Prema riječima Seida Fijuljanina, direktora Fondacije Hastor, problem se može riješiti sistemskom filantropijom.

“Sistemska filantropija bi riješila problem na operativnom nivou, da se uz određene izmjene regulativa dođe do određenih ušteda. Gdje niko ne trpi, nikome se ne uzima od plate da bi se riješilo kod onoga ko zaista ima egzistencijalni problem. kao organizacije smo se i na tom polju udružili i osnovali smo Udruženje Filantropski forum. Kompanije, udruženja i pojedinci dolaze da postanu članovi i onda se bave rješavanjem ovih problema”, pojasnio je.

Puljić navodi da se u novom nacrtu Zakona o PDV-u već nalazi član vezano za doniranje hrane u humanitarne svrhe.

“Nacrt se očekuje nakon izbora. Postoje realne šanse da će se usvojiti. Pristupamo izradi Pravilnika tog zakona, kako da hrana transprentno prelazi do kranjeg korisnika, na čemu insistira UIO. Ono što moramo ugraditi u sistem je velika doza transprentnosti, da se zna kojim je korisnicima stigla donirana hrana, da nije otišla na pijacu”, kazao je.

On smatra da bi ovaj sistem mogao biti na snazi već početkom naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!