“Autoput – da, preko naših imanja – ne”

Vijesti 08. feb 202119:20 1 komentar

Mještani Kozarca danas su mirnim protestima digli glas protiv izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor preko njihovih imanja. Poručuju da se pronađe druga trasa preko Kozare. Sa druge strane nadležni kažu da je veliki dio primjedbi uvažen, te da je izmjenama, da bi se izbjeglo što više rušenje objekata, planirana dužina autoputa već znatno uvećana. Zahtjeve Kozarčana je podržao i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Autoput da, preko naših imanja ne”, poručili su sa mirnih protesta stanovnici Kozarca, Trnopolja, Kamičana, Bistrice i drugih okolnih mjesta.

“Nismo protiv autoputa ali neka ide preko Kozare. Nismo protiv autoputa ali smo ugroženi, ruše nam kuće, zemlju, od čega ćemo da živimo?”, kazao je jedan od mještana dok je drugi dodao: “Treba da ide autoput ali obroncima Kozare da mene ne diraju. ja imam u svom dvorištu tri kuće plus prateći objekti. I direktno sve se to ruši. Nisam obavješten ni pismenim, ni usmenim putem samo sam tako čuo i tako sam poslao žalbu, žalba se nije uvažila i to je to”.

Dio primjedbi koje su mještani ranije iznosili je uvažen. Međutim, ostao je još veliki broj ljudi koji nisu zadovoljni, te navode da bi trasa presjekla naselje.

“Nemamo zvaničnih informacija jer nas nisu obavijestili. Informacije koje mi imamo je da će biti 60 stambenih jedinica uništeno i oko 30 pomoćnih. Problem je i poljoprivredno zemljište jer je ovo područje sa oko 7000 hektara. Presjecaju ga na dva dijela i direktno se uzima oko 300 hektara za taj dio auto puta”, rekao je Mesud Trnjanin, mještanin Kozarca i odbornik u Skupštini Grada Prijedora.

Prema prvobitnom planu koji je izradio CIP Beograd predviđeno je rušenje 880 objekata duž cijele trase, navodi se u dopisu Ministarstva za prostorno uređenje. Nakon što je nacrt bio izložen u prostorijama Gradske uprave, u narodnoj skupštini i na sajtu Ministarstva, zbog primjedbi tokom prezentacije broj objekata predviđenih za rušenje smanjen je na 80 objekata na području grada Prijedor, od čega oko 30% predstavljaju stambeni, a 70% pomoćni objekti.

“Od ukupno 80 objekta predviđenih za rušenje na dijelu trase auto-puta koja prolazi kroz grad Prijedor, na području Kozarca nalazi se 17 objekata (četiri kuće, 12 pomoćnih objekata i jedan objekat u ruševnom stanju”, kazali su iz Ministarstva.

Na teritoriji Banjaluke predviđeno je rušenje 157 objekata, od čega 40% predstavljaju stambeni objekti, a 60% pomoćni objekti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare