Bajtal: Fra Ivo Marković spada u časne ljude ove zemlje

Vijesti 29. jul 202217:08 > 18:15 4 komentara
N1

Sociolog Esad Bajtal komentarisao je za N1 odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, ljutitom upozorenju političarima zbog nerada i ratnohuškačke retorike američke ambasade u Bosni i Hercegovini, izjavama koje su uznemirile javnost i predizbornoj kampanji, te o fra Ivi Markoviću.

Fra Ivo Marković je nedavno u intervjuu za Oslobođenje rekao kako je nacionalizam Bošnjaka najgori i da vodi rušenju BiH. Na to je reagovao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović. Bajtal kaže da je fra Ivo tri posljednje decenije života posvetio čuvanju BiH.

Fra Ivo Marković: Najopasniji nacionalizam Bošnjaka, samo oni mogu uništiti BiH

“Imate časne ljude koji su svih godina stajali na ljudskom braniku BiH. Fra Ivo Marković spada u časne ljude ove zemlje. Zato što se usudio da progovri kritički ili nespretno nešto rekao, nemate pravo da na osnovu ukupnog iskustva sa fra Ivom sebi dozvolite luksuz nekritičkog pristupa i luksus osude. Trebali su ga zvati oči u oči i pitati ga ‘jel boga ti, jesmo to dotle došli?” Siguran sam da bi dobili racionalne odgovore. I pored njegove lične tragedije i borbe za BiH, sad trpi ovakve uvrede. Svaki nacionalizam je opasan bez obzira odakle dolazi”, zaključuje Bajtal.

Reisul-ulema Kavazazović fra Ivi Markoviću: Nisam sudjelovao u izboru Komšića

“Ako se spriječi izborna krađa, onda smo na dobrom putu”

O građanskim protestima koji su se desili ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zbog odluke visokog predstavnika da nametne odluke o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, te ratnohuškačoj retorici političara, Bajtal kaže:

“Najbolje bi bilo prešutjeti sve to. Ovako kako stvari stoje, ispade da je izlazak građana izazvao nešto novo, a nije ništa novo. Opet imamo ratnohuškačku retoriku. Političari nastavljaju raditi isto kao i protekle tri decenije. Oni zadržvaju vlast neovisno od toga kakvi su privredni i ekonosmki rezultati, a građani trpe. Građani su imali puno moralno i životno pravo da se pobune u atmosferi kada se pojavila informacija o nametanju odluka koje su u suprotnosti sa evropskim standardima i civilizacijskim normama. Da li je Schmidt oslušnuo građane, ne znam, a to što su neki drugi zloupotrijebili izlazak građana su time dali šlagort susjednim predsjednicima da građane nazivaju ruljom”, kaže Bajtal.

Kazao je ako se sprovedu nametnutne tahničke odluke o Izbornom zakonu, a koje trebaju spriječiti izborni inžinjerig, da ima nade za građane BiH.

“Ako ovo uspije, odluka o tehničkim izmjenama i spriječi se krađa izbornih rezultata, onda smo na putu da se dogode promjene. Imaćemo nove ljude na političkoj sceni i u skladu sa njihovim obećanjima moći cemo tražiti da to ispune. Naučiće da je smjenjivost konačnu tu i onda će znati da će ih smijeniti ako ne budu dobro radili”, kaže Bajtal.

Za kraj je rekao da ga ništa ne iznenađuje u iracionalnom sistemu, pa ni ratna retorika, ni izjave Izetbegovića i Dodika koji su pričali o prebrojavanju i ratu, što je osudila i američka ambasada u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare