Bajtal za N1: Odričem se titula – morate imati lažnu diplomu da vas priznaju!

Vijesti 05. okt 202113:42 2 komentara
N1

Ovdje vlada oblik demokratije koji, kad se usudite kritički govoriti, ne poduzima ništa aktivno protiv vas, već vam zatvori sva vrata, rekao je ovo gostujući u emisiji Izvan okvira, sociolog i filozof Esad Bajtal.

Kako je rekao, moćnici taj način uskrate posljednju šansu koja postoji u normalnom svijetu.

“Oni su sazreli u svom cinizmu do te mjere da vas ne diraju, ali vam sva vrata zatvore pa vas osude na dugo i tiho umiranje. A takva osuda je teža i gora od smrtne presude jer smrtna presuda završava djeliću sekunde, bez obzira je li to metak, sablja ili giljotina – to se završava u djeliću sekunde. A osuda koju oni prave je osuda na dugo i tiho umiranje”, rekao je za N1 doktor nauka Esad Bajtal, dodavši da nema iluzije, već da govori o vlastitom iskustvu.

“Odričem se svih tih titula koje ste spomenuli jer to se ne priznaje ovdje. Morate imati lažnu diplomu da bi vas priznali i da bi vam dali posao. Je li to istina, zar ne živimo takvo iskustvo? Paradokslano, možda, ali je tako”, rekao je.

Esad Bajtal, naime, nije imao stalno zaposlenje – kako kaže – od 1993. godine. Kazao je da je pokušao dobiti posao putem natječaja te da se prijavljivao na nagovor svojih bližnjih, međutim ništa nije bilo od toga.

“Učinio sam ustupak na nagovor familije da sa sebe skinem moralnu odgovornost. Nisam bio spreman da molim, ni da se služim bilo čim što je arsenal načina zapošljavanja, to su mito i korupcija”, kazao je Esad Bajtal u emisiji Izvan okvira u programu N1 televizije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare