Banjalučki ljekari stigli u Haag da “pokušaju unaprijediti” zdravlje zločinca Mladića

Vijesti 20. feb 202416:30 0 komentara
DIMITAR DILKOFF / AFP / Profimedia

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske stigao je u utorak u Haag da utvrdi zdravstveno stanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i "pokuša da ga unaprijedi", rekao je generalni direktor UKCRS-a Vlado Đajić za RTRS.

“Ovdje smo u Haagu sa veoma stručnim kadrom iz Banjaluke, Milanom Stojakovićem, Nikolom Šobotom i Sinišom Miljkovićem, gdje ćemo pregledati generala Ratka Mladića, koji se ovdje nalazi u pritvoru. Prvo ćemo porazgovarati sa njim, da vidimo kakve tegobe ima, a zatim ćemo pogledati njegov medicinsku dokumentaciju”, istakao je Đajić.

Dodaje da će nakon pregleda medicinske dokumentacije stručni tim doktora uraditi detaljan pregled presuđenog ratnog zločinca.

“Cilj nam je da utvrdimo kakvo je njegovo zdravstveno stanje, te da vidimo možemo li pomoći da unaprijedimo zdrvastveno stanje generala, odnosno da li prima adekvatnu terapiju”, dodaje Đajić.

Navodi da tim doktora iz Banjaluke “veoma dobro poznaje sve lijekove koji se koriste u svijetu i da će utvrditi treba li general da koristi neke od tih lijekova”.

Podsjetimo, haški osuđenik Ratko Mladić je 2022. godine bio prebačen u bolnicu zbog lošeg zdrvastvenog stanja.

Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim za ratne zločine, između ostalog genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine. Također, proglašen je kriv i za UZP vršen na području Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!