Banjaluka: “Sirotanovići” održali humanitarnu predstavu za oboljelog sugrađanina

Vijesti 20. jun 202209:32 0 komentara

Novo-stari sastav Antikulturnog pozorišta Alija Sirotanović iz Banjaluke, satirom i dalje prkose društveno-političkoj svakodnevnici. Niko od članova nema državni posao, pojedini nemaju nikakav, jer su i dalje na birou, ali ne gube snagu da se bore sa samo jednim ciljem - da društvo u kojem žive učine boljim.

Dio iz predstave:

-Je li ovdje fino piše, 250 udisaja ste imali, 250 izdisaja, za ženu i djecu da ne govorim, vi niste normalni koliko trošite kiseonik, de malo uzmite ugljen monoksid, malo nekih drugih gasova!

-Dobro druže, ali 500 KM?

-Ma, nemoj disati onda!

-Ja ovo neću da platim!

-Nećeš, isključuj ga!! Ništa idemo dalje sa restrikcijama.

Skečom su Sirotanovići pokazali koliko je sve skupo, te da zbog inflacije nije čudo i da se narodu isporuči račun za vazduh.

Kila brašna, litra suncokretovog ulja i kanister nafte, usrećuju suprugu na sceni. Inspiracije ne manjka.

“Nije se tu ništa promijenilo da tebe nema šta inspirisati, ima. Recimo i EU klizi ka našim standardima, zbog ušteda moraće se kupati jednom mjesečno(smijeh). (N1:Šta poručujete ipak, računate na nas, ili računajte na gas. Računajte na gas, gas, gas, da će baš biti na jesen gas, em izbori, em sva ova dešavanja”, kazao je Dušan Jokić, glumac pozorišne grupe AKT “Alija Sirotanović”.

Političari i tajkuni, često su obrađeni likovi u njihovim komedijama. Koje baš ne razumiju svi:

“Bilo je toga da su nam sugerisali da ne nastupamo, da promijenimo repertoar, zabranjivali nastupe i slično. Meni je jedan drugi fenomen zaniljiviji. Ja kritikujem u svojoj komediji i tajkune… stojim jednom u kafani, pijem kafu, neko me tapše po ramenu. Okrećem se, kad jedan od tajkuna koje sam obradio, kaže bravo svaka čast, samo tako, tako treba. On se ne prepoznaje uopšte u tom. To mi je veći fenomen, nego političari koji će, da li će nešto sugerisati. Oni se prepoznaju, ovi se ne prepoznaju uopšte”, dodao je Mirko Komljenović, glumac pozorišne grupe AKT “Alija Sirotanović”.

Neizostavna tema su i odnosi u regionu. Letjelica koja je pala na Zagreb obrađena je u skeču:

”Pored toliko Srba, pored tolike Srbije, neko iz *** Ukrajine mora da gađa Zagreb. Pa jesmo li se toliko udaljili jedni od drugih. Pa, šta ja sutra očekujem da me neko iz Kine protjera. Tačno mi došlo da poludim, pošto su Srbi tamo kao dinosaurusi postali, samo im kosti možeš naći, park iz doba Srbe, srbosaurus-tri reks!” (Dio iz skeča).

Članovi ansambla posebno su gender senzitivni otkada je sa njima i Nataša.

“Imala sam tremu jer znam koliko su britki na jeziku i znam koliko ih publika voli. Nisam razmišljala da idem negdje preko grane, da nosam tacnu, mada mi nije problem, radila sam i te stvari, sve što je pošteno radim, ali trenutno mi je jedini posao Sirotanovići i to shvatam veoma ozbiljno (N1: Koliko ozbiljno Sirotanoviće shvataju oni koji bi trebalo da pomognu kulturnu scenu u finansisjkom smislu?). Najmanje, najmanje oni razumiju, najmanju podršku daju. Najviše publika razumije”, navela je Nataša Krivošija Filipović, glumica pozorišne grupe AKT “Alija Sirotanović”.

Podršku su Sirotanovići dali sugrađaninu Saši Filipoviću koji se od 2018. godine bori sa tumorom na mozgu. Nastupali su u humanitarne svrhe, a pozvali sve da pomognu i putem žiro računa:

Raiffeisen bank
1613000079985091

BA391613000079985091

SWIFT CODE RZBABA2S
Saša Filipović

Adresa:
Novice Cerovića 19, Banjaluka

Bosna i Hercegovina

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!