Banjalukom odjekivala nezvanična himna Crne Gore

Vijesti 09. jan 202313:32 6 komentara
N1

Etno pjevačica Danica Crnogorčević, na Trgu Krajine dobila je gromoglasan aplauz nakon što je otpjevala, nezvaničnu verziju himne Crne Gore "Oj svijetla majska zoro", a u kojoj se kaže "majko naša Crna Goro, jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu", tokom obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Oj svijetla majska zoro” je 2004. godine proglašena himnom Crne Gore, a do tada je pjevana kao popularna narodna pjesma, a poznate su mnoge verzije. Crnogorčević je otpjevala onu u kojoj se spominje Njegoš kao najmudrija srpska glava, te Kosovo i Obilići.

“Oj junaštva svijetla zoro, majko naša Crna Goro, jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu. Daće Bog i sveta mati da se jednom sve povrati, da se jednom sve povrati. Lovćen nam je oltar sveti, u njega smo svi zakleti, na Lovćenu Njegoš spava, najmudrija srpska glava, najmudrija srpska glava. Lovćen kite Petroviči, a Kosovo Obilići. Durmitore jel ti žao što se Lovćen opjevao, a neka ga, nek se pjeva zasluga je Njegoševa.
Ko se stidi ove pjesme, zaigradi oro ne sm'je, ko se stidi korijena vazda rđa dovijeka”, pjevala je Crnogorčević na šta je dobila gromoglasan aplauz.

Prema Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, ne pominje se ni Njegoš, ni Petrovići, ni Kosovo ni Obilići.

“Oj svijetla majska zoro, Majko naša Crna Goro, sinovi smo tvog stijenja i čuvari tvog poštenja. Volimo vas, brda tvrda i stravične vaše klance koji nikad ne poznaše sramotnoga ropstva lance. Dok lovćenskoj našoj misli naša sloga daje krila, biće gorda, biće slavna domovina naša mila. Rijeka će naših vala, uskačući u dva mora, glas nositi okeanu, da je vječna Crna Gora”, navodi se u zakonu.

Podsjećamo, Danica Crnogorčević postala je svojevrsni simbol tokom litija u Crnoj Gori, a proslavila se pjesmom “Veseli se srpski rode”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare