Barijere na putu osoba sa invaliditetom: U centru Banjaluke u kolicima se može ući u eventualno dvije radnje

Vijesti 10. feb 202419:35 0 komentara

Diskriminacija, uključenost, socijalna pitanja samo su neki od problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom. No, jedan od najvećih je pristupačnost objektima. Pa i tamo gdje nema fizičke barijere, izgleda postoji ona ljudska. Nedostatak empatije.

Visoki trotoari, samo su neki od svakodnevnih fizičkih barijera sa kojima se Zoran Vujin suočava.

“Jedan od velikih problema su parkirana auta na trotoarima, pa kada imate i ulaz na trotoar, lijepo riješen, popnete se na trotoar idete 100, 200 metara i nađete auto parkirano i ne možete da prođete i onda morate da se vratite”, kazao nam je Vujin.

Ili zamolite nekoga za pomoć. Na istu su prinuđeni, vrlo vrlo često zbog samo jednog postavljenog stepenika, koji onemogućava ili otežava kretanje osobama u kolicima. U centru Banjaluke, u Gospodskoj ulici, Zoran tvrdi da u kolicima može ući u eventualno dvije radnje. I one nisu jedini slučaj.

“Fizičke barijere su još uvijek prisutne u nekim institucijama, u nekim javnim objektima ili neki od restorana, kafića objekata koji služe svrsi da primaju goste, neki od nas ne mogu da uđu u njih”, rekao je Vujin.

A neki se parkiraju na mjesto koje je za njih nije ni predviđeno. I to je svakodnevna slika u Banjaluci, tvrdi Zoran. I to pod izgovorom: “samo minut da nešto završim”.

Obećanje Stanivukovića

Sa poteškoćama se suočavaju i slijepe, slabovidne ili gluhonijeme osobe. Za ishranu, higijenu, odlazak u toalet, potreban im je personalni asistent, kojih ionako ima nedovoljno i malo su plaćeni. Novi pravilnik usluga personalne asistencije ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS predviđa zapošljavanje pravnika i socijalnog radnika, sve od istog novca. Iz Udruženja distrofičara pitaju zašto i kako?

“I to sve od 8 maraka koje dobijete u bruto satu, evo ja ih i ovaj putem pozivam da organizuju trening da ih i pitam kako to da organizujemo za 8 maraka. Ministarstvo zdravlja je resorno ministarstvo i mislim da bi trebalo puno da rade na razvoju servira u RS i da pružaju podršku a ne da bukvalno zagorčava licima sa invaliditetom tu uslugu minimalnu koju već imaju”, navodi Radovan Ristić iz Udruženja distrofičara Banjaluka.

Upravo pružaoci usluga osobama sa poteškoćama, ali i najugroženija kategorija društva svjedočila je zbog dugova GU Banjaluka kašnjenju isplata. No, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, barem obećava drugačije.

“I rekao sam za Udruženje Partner, isto direktorica neće ja ću to potpisati, ljudi moraju ostvarivati svoja prava, moramo rješavati probleme sve lične invalidnine, tuđa njega i pomoć, stipendija”, kazao je Stanivuković.

Osobe sa invaliditetom suočavaju se u svim oblastima sa poteškoćama. Obrazovanje. Zapošljavanje. Pozitivni pomaci, slažu se, u Banjaluci postoje. No, dokle god će se radije platiti novčana kazna nego ispoštovati ono što je zakonom regulisano, od zapošljavanja do zauzimanja tuđeg parking mjesta, svijest se mora mijenjati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!