BBC: Porodice žrtava rata strahuju od povratka sukoba u BiH

Vijesti 10. feb 202216:09 > 16:11 0 komentara
N1

Mirovni sporazum kojim je okončan rat je samo zamrznuo taj sukob, a dok se neki u zemlji iskreno zalažu za pomirenje, većini političa odgovara da nastave da vode stare bitke, navodi novinar Jeremy Bowen u svom prilogu o stanju u Bosni i Hercegovini za BBC.

Bowen, koji je tokom rata izvještavao iz BiH, navodi da su u godinama “ekonomske stagnacije, korupcije i političkih previranja” nakon kraja rata politički lideri sa svih strana koristili podjele kako bi ostali na vlasti.

Sada tom sporazumu “nacionalizam bosanskih Srba” predstavlja prijetnju, navodi on u prilogu za BBC.

Bowen je razgovarao za Jelenom, čijeg su brata Zorana Kusmić ubili pripadnici Armije Republike BiH.

“Pucalo se na sve strane, dešavalo se svašta. Normalno je da čuješ da je neko silovan, neko zarobljen, da vojska se ne ponaša lijepo prema zarobljenicima. Ne ponašaju se lijepo ni prema kome. Prema ženama pogotovo, mladim ženama,” rekla je ona.

Također je objasnila zašto je kod sebe stalno držala ručnu bombu.

“Bojala sam se da ne dođe do nekog proboja nekih linija, da ne dođe neka vojska da pravi probleme meni i mojoj djeci. Bila sam spremna da nas ubijem,” izjavila je ona.

Na pitanje kako se osjeća kada čuje priče o ponovnom ratu u zemlji, ona odgovara:

“Nikom nije svejedno kad se priča o tome. Nikom normalnom nije svejedno. I niko ko je normalan, po meni, ne želi rat. Ne osjećam mržnju ni prema kome. Ne želim da mrzim. Želim da volim.”

Snage bosanskih Srba su opsadile glavni grad Sarajevo, te su ciljali na civilno stanovništvo, navodi Bowen.

Jedna od njihovih granata pogodila je krov porodice Šeta.

“Nema ništa gore, ja mislim za jednu osobu, roditelja, nego kad mu djete umre na rukama,” rekao je Senadin Šeta, koji je u tom trenutku izgubio kćerku od dvije i po godine.

“Slike su zaista bile grozne. Osjetila sam nešto toplo na svojim rukama. Kad sam pogledala, vidjela sam krv koja se slivala niz moje ruke. Mislila sam da sam ja pogođena, da je on OK,” dodala je Sabiha Šeta.

Na pitanje kako ponovo izgraditi svoj život nakon takvog iskustva, Senadin Šeta odgovara:

“Prkos i inat. Čovjek ide naprijed….”

“Borimo se za ovu dvojicu sinova da njima obezbjedimo neku bolju budućnost. Ali ovdje za omladinu budućnosti nema,” dodao je on.

Što se tiče priče o ponovnom ratu u Bosni i Hercegovini, on odgovara “gdje ima dima, ima i vatre.”

“Ono što nas trenutno pogađa je strah da naša djeca i sva druga djeca neće doživjeti ponovo istu sudbinu naše kćerke i svih drugih – djece, ljudi, djevojaka koje su silovane i ubijane, ponovo nakon 30 i koliko godina,” dodala je njegova supruga.

Bowen u prilogu navodi da između 50 i 60 hiljada ljudi napusti BiH godišnje u nadi za boljim životom, te da osjete da su i dalje mržnja i podjele prisutni u BiH društvu.

“Sporazum kojim je okončan rat zamrznuo je sukob. Nije ga riješio. Pojedinci govore, iskreno mislim, o pomirenju. Ali političarima odgovara da nastave da vode stare bitke,” zaključuje Bowen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!