Bećarević: Moguće još jedno poskupljenje plina u oktobru

Vijesti 15. jul 202213:12 > 13:18 1 komentar
N1

Kako će za građane Federacije BiH izgledati računi nakon posljednjeg poskupljenja plina, ali i kada i zašto bi eventualno mogli očekivati još jedan udar na džep otkrio je stručnjak za gas Almir Bećarević. Već u ovom momentu građani FBiH plaćaju najskuplji plin u regionu. Ni prognoze za naredni period nisu dobre, a rat u Ukrajini, kako se voli vjerovati, nije osnovni uzrok ovakve situacije, objasnio je on.

“Gas je u zadnjih devet mjeseci poskupio gotovo sto posto. Obistinilo se ono što sam govorio posljednju godinu, a za svaki kvartal sam tačno rekao šta će se desiti. Čak su i mene iznenadili sa ovih 23 posto, prognozirao sam da će rasti do nekih 20”, navodi na početku razgovora za N1 Almir Bećarević.

Kako će nam računi izgledati sa novim cijenama?

Bećarević je na primjeru objasnio i kako će izmjene cijena izgledati na računima građana.

“Ako je neko u januaru imao račun za plin od 300 KM, u ovom januaru će taj isti plin plaćati negdje između 500 i 600 KM – iako plin dolazi istim pravcem i sve ostaje isto”, pojašnjava stručnjak.

Iz Energoinvesta su, podsjeća Bećarević, saopštili kako je do rasta došlo zbog rasta cijene nafte na svjetskom tržištu, te pada eura. Istovremeno, najavljeno je kako do porasta cijena plina u entitetu RS neće doći. Postavlja se sasvim logično pitanje – kako su ovakvi pristupi mogući unutar jedne zemlje?

“Da pojasnim građanima – mi još uvijek nismo prešli na formiranje cijena gasa sa berzi. I za RS je poskupio gas od Gazproma. Činjenica je da oni možda neće prenijeti ovo povećanje na građane, ali to je samo iz jednog razloga – zato što je potrošnja gasa u RS kod rezidencijalnog stanovništva toliko mala da oni to mogu pokriti sa nekih 30 do 40 hiljada KM. S druge strane, ako bi se neko u Federaciji BiH odlučio da subvencionira plin, naročito u zimskom periodu – sada bi ta subvencija iznosila od 50 do 80 miliona KM. Radi se o neuporedivim iznosima”, zaključuje Bećarević.

“Plin u FBiH trenutno skuplji nego bilo gdje u regionu”

Razlog je, kaže, prelazak na Turski tok, za šta podsjeća da je i ranije upozoravao kako će biti nepovoljan potez za bh. građane.

“Nije se vodilo računa kad se prelazilo na ovaj tok. Sve se znalo. Rat u Ukrajini sa ovim nema veze. Ako nafta ode od 200 do 300 dolara i dođe do prekida isporuke gasa iz pravca Rusije, to će biti uticaj rata na cijenu gasa, ali nju tada niko neće moći platiti”, naveo je.

Međutim, ono što je sada apsurdno, nastavlja Bećarević, jeste da je trenutno gas u Federaciji BiH skuplji nego bilo gdje u regionu.

“Ne treba biti pametan i na internetu pogledati da je cijena gasa u Srbiji 0,6 kf, u FBiH je 1,25 KM. Gas nam je skuplji i nego u Hrvatskoj, jer se ovdje samo vodi računa da se izvuče novac. Država će na porastu cijena nafte na benzinskim pumpama i sada na porastu cijena gasa, oprihodovati između 200 i 250 miliona KM za godinu dana na PDV-u”, pojašnjava Bećarević.

Moguće novo povećanje cijena plina u oktobru

Postavlja se jedino logično pitanje – šta će biti vraćeno građanima?

Počnite štediti za zimu, savjet je Bećarevića, i to iz još jednog dodatnog razloga.

“U slučaju vraćanja cijene barela nafte na 130 dolara očekujte novo povećanje cijene gasa od oktobra. Tada će cijena gasa biti između 1.30 i 1,40 KM”, upozorio je Bećarević.

Podsjetimo, sa posljednjim porastom cijene, plin je u FBiH poskupio za 23,3 posto, a odluka će se odnositi na treći kvartal 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare