Bećirović dobio podršku Macrona za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH

Vijesti 09. nov 202318:12 2 komentara
FENA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović danas su se u Parizu susreli sa predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je nakon razgovara sa Macronom, u video izjavi, naglasio da je nakon važnih posjeta sjedištu NATO-a i Evropskoj uniji u Briselu, a potom Washingtonu, Londonu, Ankari i drugim svjetskim centrima moći, na red došao i Pariz, gdje je BiH nakon dugo vremena u centru pažnje i predstavnici naše zemlje imaju priliku da razgovaraju sa svjetskim liderima.

– Posebno je važno da sam danas od predsjednika Francuske, najmoćnije vojne sile u Evropskoj uniji, dobio čvrstu podršku za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Ohrabren sam porukama Macrona, a posebno najavom konkretne pomoći. Nastavljam sa intenzivnim aktivnostima jačanja odnosa sa našim strateškim partnerima – izjavio je Bećirović.

Kako je kazao, Macrona je informirao da je Predsjedništvo BiH spremno za produbljivanje saradnje i da je podržalo jačanja angažmana Francuske agencije za razvoj u BiH.

– U narednom periodu želimo ojačati te odnose. Dobri politički odnosi između naše dvije zemlje dobra su osnova da ojačamo i ekonomsku saradnju. U Francusku smo izvezli 389 miliona KM, a uvezli oko 500 miliona KM i želimo da ojačamo vanjskotrgovinsku razmjenu, te da privučemo francuske investicije u BiH. Naša je zadaća graditi savezništvo BiH i Francuske – naveo je Bećirović.

Dodao je da je jedan od interesa BiH jačanje saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane, pravosuđa i sigurnosti.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će sutra u Parizu otvaranju Mirovnog foruma.

Na sastanku sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom imala sam odličnu priliku da pojasnim poziciju Republike Srpske, a to je da RS brani ustavnost BiH i da nije remetilački faktor, rekla je za RTRS član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Istakla je da su članovi Predsjendištva imali konstruktivan sastanak sa Makronom.

– Sve te priče kojima se RS pokušava ocrntiti, odnosno pokazati kao remetilački faktor su neistine. Pojasnila sam da se RS zalaže za za funkcionisanje BiH u skladu sa Ustavom – navela je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je RS za usvajanje 14 prioriteta.

– Ali da se rješava odjednom, a ne parcijalno – naglasila je.

Navela je da su imali punu pažnju francuskog predsjednika.

– To nija mala stvar. Razgovarali smo i o svim aktuelmim tenama, geostrateškim ciljevima, kretanju EU i Zapadnog Balkana, kao i našim unutrašnjim pitanjima – dodala je Cvijanovićeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare