Bećirović nakon sastanka s O'Brienom: SAD čvrsto stoji uz BiH (FOTO)

Vijesti 02. feb 202416:26 0 komentara
F.Z./N1

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju James O'Brien održao je danas sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović. Sastanku je prisustvovao i američki ambsador u BiH Michael Murphy.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Bećirović je ocijenio da sastanak s pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Jamesom O'Brienom i jučerašnji sastanak sa Sjevernoatlantskim vijećem nisu rezultat slučajnosti, već da predstavljaju ozbiljnu poruku i jasan signal.

– Prisan odnos između BiH i SAD-a postoji od sticanja nezavisnosti naše zemlje. SAD kontinuiranim prisustvom u BiH pokazuje izrazitu podršku za našu zemlju – kazao je Bećirović nakon sastanka s O'Brienom.

Bećirović tvrdi da je za BiH veoma bitno da je pomoćnik državnog sekretara SAD-a podvukao punu podršku evroatlantskoj i multietničkoj BiH te da SAD čvrsto stoji uz BiH.

Naglasio je da je sastanku sa O'Brienom kazao da još uvijek traje otvoreni udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak te da je cilj separatista da razbiju dvije ključne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Takvoj politici pružit ćemo snažan otpor zajedno sa našim ključnim saveznicima. Naša budućnost i budućnost SAD-a su višestruko povezane, jer građani obje zemlje vjeruju u multietničko društvo zajedničkog života, poštovanja i tolerancije – kazao je.

Bećirović je istakao da je BiH bazirana na tim idejama i vrijednostima već stotinama godina te da iskustvo iz bliske prošlosti samo potencira značaj ulaganja za odbranu tih vrijednosti.

– U tom smislu, konkretna pomoć SAD-a koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti, od fundamentalnog značaja je za dalji razvoj BiH kao funkcionalne i multietničke demokratije – kazao je.

Bećirović je zaključio da današnja posjeta na najbolji mogući način simbolizira prijateljstvo dviju zemalja te nastavak dobrih bilateralnih odnosa i jake saradnje u brojnim oblastima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!