Bećirović: Niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podjeli BiH

Vijesti 01. jun 202416:17 0 komentara
F.Z./N1

Mirno razdruživanje“ je eufemizam i znači napad na mir i državu, saopćio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagujući na antidaytonske i antiustavne najave iz Republike Srpske (RS) o pokretanju sporazuma o tzv. mirnom razdruživanju dva bosanskohercegovačka entiteta.

– Organi bh. entiteta RS nikada neće imati sagovornika za ‘mirno razdruživanje’ niti bilo kakvo drugo ‘razdruživanje’ jer niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podjeli i uništenju države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina nije nastala ‘udruživanjem’ u Daytonu. Kontinuitet države Bosne i Hercegovine precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. Bosne i Hercegovine je bilo i prije i poslije Daytona a entiteti nisu ni postojali prije Daytona i bez njega ne mogu ni postojati – navedeno je u saopćenju iz Bećirovićevog kabineta.

Institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka. Svi koji nasrnu na državu bit će prije ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora, ističe također Bećirović.

-Nijedan odgovoran bosanskohercegovački zvaničnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. ‘sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH’. Na takav skandalozni i antidaytonski papir ne smiju odgovarati politički zvaničnici. Na njega trebaju adekvatno reagirati nadležni pravosudni organi Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni faktori koji garantiraju Daytonski mirovni sporazum. Međunarodnu i domaću javnost moramo podsjetiti da kad god su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i drugi velikosrpski protagonisti koristili termine ‘mirno’ i ‘mir’, iza toga su povlačili poteze koji su bili njihova suprotnost. Zato moramo jasno objasniti da je sintagma ‘mirno razdruživanje’ eufemizam kojim se pokušava ublažiti jedna opasna, destruktivna i zločinačka namjera. Eufemizam ‘mirno razdruživanje’ suštinski znači: rušenje mirovnog procesa i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji; kršenje temeljnih normi međunarodnog i nacionalnog prava; podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH; pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine te prijetnju novim genocidom i zločinima protiv čovječnosti – navodi Bećirović.

Na strani države Bosne i Hercegovine su pravni, historijski, moralni, civilizacijski, ekonomski, demografski i brojni drugi razlozi, naglašava on i dodaje da se pravni razlozi očituju u odredbama međunarodnog i nacionalnog prava koje štiti državu Bosnu i Hercegovinu i ne daju nijedan pravni argument za razbijanje naše države.

-Historija uči da je Bosna i Hercegovina nakon burnih i teških stoljeća opstala. Nju nisu mogli uništiti ni mnogo jači faktori od ovih koji danas nasrću na nju. Moralni i civilizacijski razlozi upozoravaju da je nedopustivo nakon počinjenog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina i pomišljati da se ponovo krene u zločinački projekat uništenja multietničke države Bosne i Hercegovine. Ekonomski razlozi govore da bi bilo kakav separatistički avanturizam imao katastrofalne posljedice za bh. ekonomiju, privrednike, radnike i generalno na životni standard građana. Demografski argumenti razumnim ljudima ukazuju da je polovina stanovništva države već pobjegla od opasne ratno-huškačke politike. Nova eskalacija nerazumnog ponašanja dovela bi do potpunog demografskog sloma, posebno u bh. entitetu RS – upozorio je Bećirović.

Na kraju, kako navodi, separatisti moraju znati da bosanskohercegovački patrioti i njihovi saveznici nikada i ni po koju cijenu neće dozvoliti uništenje države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Denisa Bećirovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!