Bećirović: Ovo je najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskoj BiH

Vijesti 22. dec 202216:58 8 komentara
Denis Bećirović (N1/F.Z.)

"U prošlom sazivu Predsjedništva BiH mandatar Vijeća ministara izabran je 14 mjeseci nakon izbora, a ovaj put za manje od mjesec dana. To je poruka da se mora mijenjati loša praksa iz prethodnih mandata", rekao je Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH dodavši kako je ovo "najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom periodu". Uputio je i poruku onima koji tvrde da će "ugroziti NATO put BiH" sporazumom nove koalicije na državnom nivou.

“Želim da pošaljem poruku ljudima u BiH da je, izgleda, došlo vrijeme da dolaze i pozitivne vijesti iz Predsjedništva BiH”, ovako je počeo Bećirović svoje obraćanje nakon druge vanredne sjednice.

“Nije bilo treće opcije”

Podsjetio je da su održane već dvije redovne sjednice i dvije vanredne te da je jednoglasno donesena odluka o anagažovanju OSBiH za pomoć stanovništvu na zahtjev lokalnih civilnih organa vlasti. Istakao je kako je imenovanje Borjane Krišto za mandatara VM BiH izvršeno “u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o VM i Poslovnikom Predsjedništva BiH”.

“Danas su postojale dvije opcije. Prva da i dalje predsjedavajući VM u tehničkom mandatu ostane Zoran Tegeltija, predsjedavajući koji je vodio najgore VM u ovom stoljeću, druga opcija da otvorimo proces konstituiranja VM. Nije bilo treće opcije”, rekao je Bećirović i kazao kako se odlučio za drugu.

Poručio je kako se neće nikome dodvoravati ni pravdati onima koji su ga napadali prije izbora i nisu stali te da će voditi odgovornu politiku i donositi najbolje moguće odluke u datim okolnostima i ustavnim i zakonskim okvirima.

“Isti pogled Osmorke i SDA”

Naveo je kako je “pitanje mandatara pitanje demokratske kulture” te poredio situaciju s onom u Crnoj Gori gdje je predsjednik dao mandata drugima jer je većina ima jednog više poslanika.

“U pogledu izbora mandata nema razlike u pogledu Osmorke i SDA. Da su oni napravili većinu i oni bi glasali za mandatara HDZ-a, to su i rekli. Vrijeme je dragocjen ekonomski resurs. Svako kašnjenje BiH i njene ljude skupo košta. Važno je da se počnu poštivati rokovi”, rekao je Bećirović.

Imenovanje i NATO put

Poručio je kako “nikakvi stranački sporazumi ne mogu biti iznad Ustava i zakona BiH” te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

“Pitanje imenovanja predsjedavajuću VM ne može ni na koji način uticati na moje stavove o NATO-u. Nikada neću povući nijedna potez koji usporava put države BiH u NATO savez. S druge strane, podržat ću svaki potez i mjeru koje će ubrzati put BiH u NATO. Vrijeme je da u BiH damo šansu saradnji, dijalogu i i razvoju. Građani ne smiju biti taoci stalnih blokada, ucjena i svađa. Spreman sam nositi se sa svim napadima i podvalama, ali BiH mora da se kreće naprijed. Samo naprijed”, zaključio je Bećirović.

Komšić glasao protiv Krišto, za N1 otkrio razlog

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare