Bećirović u Ahmićima: Trajna je obaveza da govorimo istinu i tražimo pravdu

Vijesti 16. apr 202312:25 6 komentara
N1

Obilježavanju 30. godišnjice od zločina nad Bošnjacima u Ahmićima prisustvuje i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Bećirović je u obraćanju kazao da je trajna obaveza da govorimo istinu i tražimo pravdu.

“Trajna je obaveza da govorimo istinu, tražimo pravdu. Želimo graditi zajednički život sa svim dobronamjernim građanima”, kazao je Bećirović.

Dodaje da se mora izgraditi kultura sjećanja kako bi se spriječilo zlo.

“Moramo izgraditi kulturu sjećanja, kako bismo prevenirali zlo. Sjećanjem čuvamo dostojanstvo i onih kojih više nema”.

“Zločin protiv čovječnosti ne zastarijeva. Nastavit ćemo svjedočenje o prekinutim ljudskim životima, prekinutim djetinjstvima i ukradenim nadama žrtava. Naša je stalna odgovornost da prenosimo i čuvamo činjenice o svirepo ubijenim, ali i da osiguramo preživjelim stanovnicima Ahmića dostojanstven život, istinu i pravdu.

Pravosnažne presude najviših međunarodnih sudova se ne mogu izbrisati i poništiti.Najviši svjetski sudovi su utvrdili da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija i da je počinjen genocid nad Bošnjacima. Nažalost, prijetnja od ponavljanja zločina i genocida nije otklonjena. Na sceni su i dalje političari koji otvoreno prijete Bosni i Hercegovini. Te prijetnje nemamo pravo ignorirati i potcjenjivati.

U Bosni i Hercegovini moramo izgraditi kulturu sjećanja. To nije kultura osvete. To je kultura educiranja o politikama koje donose zlo i nasilje. Svrha kulture sjećanja nije stvaranje razdora i mržnje, već preveniranje zla i nesreće”, kazao je Bećirović.

Kulturom sjećanja borimo se za demokratsko društvo u kojem nema poricanja i negacionizma, poručio je član Predsjedništva BiH.

“Kulturu sjećanja moramo afimirati kao strategiju borbe protiv zaborava. Sa njenim postojanjem mi se ne vraćamo unatrag. Pamćenje pomaže da pronađemo smisao u sadašnjosti i odgovore za budućnost. Zato kultura sjećanja ne smije nikada biti izbrisana, sa njenim postojanjem pamtimo sve nevine žrtve i čuvamo nove generacije od ponavljanja zla.

Kulturom sjećanja borimo se za demokratsko društvo u kojem neće biti poricanja, revizionizma i negacionizma. Ne zaboravimo, sjećanjem čuvamo i dostojanstvo onih koji nisu među nama živima.

Dobronamjerni ljudi postavljaju opravdano pitanje: Kada ćemo dosegnuti pravdu i istinski mir?

Bez državnika poput Vilija Branta (Willy Brandt) na ovim prostorima nema istinskog mira. Trebaju nam lideri koji imaju snage kao što je Brant klečao u varšavskom getu, da i oni kleče na svakom mjestu gdje je ubijen bilo koji nevin čovjek”, smatra Bećirović.

Inače, u Ahmićima kod Viteza danas se obilježava 30. godišnjica od pokolja 116 Bošnjaka, koje su na današnji dan 1993. godine počinile jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Obilježavanje je počelo jutros u 9 sati na šehidskom mezarju u Vitezu, gdje je proučen Jasin za sve nevino stradale.

Nakon toga učesnici su krenuli ka Ahmićima gdje je organizovana komemoracija, kojoj prisustvuje veliki broj zvanica.

Među njima su predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana, bivši britanski oficir i bivši komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH Bob Stewart, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, lider SDA Bakir Izetbegović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti.

Jedan od komandanata HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za učešće u zločinu, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri” Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare