Bećirović upriličio prijem za članove Predsjedništva Republike BiH

Vijesti 28. feb 202312:24 0 komentara
F.Z./N1 (Ivo Komšić, Mirko Pejanović, Ejup Ganić)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je u ovoj državnoj instituciji organizovao prijem za članove Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prijemu su prisustvovali prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Ivo Komšić, prof. dr. Ejup Ganić i prvi načelnik Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine general Sefer Halilović.

Mirko Pejanović  je bh. političar i profesor koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Potpredsjednik je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Penzionisani je redovni profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka.

F.Z./N1 (Mirko Pejanović)

Ivo Komšić je bh. profesor i političar koji je tokom rata u BiH bio član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda od 1993. do 1996. Bio je gradonačelnik grada Sarajeva od 2013. do 2017. godine. Danas je politički aktivan kao potpredsjednik političke stranke Unije Socijaldemokrata BiH – USD BiH – Unija za sve nas.

F.Z./N1 (Ivo Komšić)

Ejup Ganić je bh. političar, akademok i profesor koji je obavljao dužnosti člana Predsjedništva RBiH, izabran kao Jugoslaven, na izborima 1990. godine, predsjednika Federacije BiH, rukovodioca komisije FBiH u arbitražnom postupku za Brčko.

F.Z./N1 (Ejup Ganić)

Sefer Halilović je bošnjački političar, general Armije Republike Bosne i Hercegovine i časnik Jugoslavenske narodne armije. Osnivač je i predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke.

F.Z./N1 (Sefer Halilović)

Pod njegovom komandom teritorijalna odbrana BiH je transformisana u Armiju RBiH koja je bila ustrojena s pet korpusa i oko 200.000 vojnika. Ustrojio je Armiju RBiH sa Štabom vrhovnog zapovjedništva, upravom štaba, korpusima, operativnim grupama, brigadama i specijalnim jedinicama.

Do kraja rata Armija RBiH nije bitno promijenila svoju strukturu. Uskoro je imenovan načelnikom Glavnog štaba Armije RBiH i članom Ratnog predsjedništva RBiH. Naredne godine za njim je Ministarstvo državne sigurnosti Srbije raspisalo potjernicu s nalogom za hapšenje.

F.Z./N1 (Denis Bećirović)

BiH obilježava 31 godinu nezavisnosti

Bosna i Hercegovina sutra slavi 31 godinu otkako su građani 1. marta 1992. godine skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost.

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”. Rezultati su pokazali da jesu.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupnog broja izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu će u utorak biti održan niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!