Bećirović za N1: Građani Federacije finansiraju Dodika i Čovića

Vijesti 17. feb 202120:56 > 21:57 1 komentar

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, istakao je večeras za N1 da građani Federacije Bosne i Hercegovine finansiraju "destruktivne aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića govoreći i Upravi za indirektno oporezivanje BiH i podjeli novca".

Prema njegovim riječima, Federacija finansira Republiku Srpsku i Brčko distrikt.

”Ministrica finansija Jelka Milićević sve to potpisuje i ne postoji ni u jednom zvaničnom dokumentu, nikada se nije suprotstavila. To je puno veća igra, Dodik i Čović kanališu novac. Pljačka preko Uprave za indirektno oporezivanje. Iskeno se nadam da će u Sarajevu biti pokrenut postupak protiv ministrice finansija. 22 posto u Upravi za indirektno oporezivanje prilivi su iz Republike Srpske, a dobiva 36, to je matematika, to nije likovno ili muzika. To je novac. Zašto se daje 14 posto indeksnih poena Republici Srpskoj kada ona daje samo 20 posto’‘, zapitao se gost Pressinga.

Govorio je o kriminalnim tokovima u zemljama regije teško optuživši vlasti Albanije za direktnu vezu s kriminalom.

”Veze Edija Rame s albanskom mafijom, to je opšte poznato. Albanija je izolovani otok kriminala i vrlo je opasan za Evropu i to je neposredna opasnost za samu Evropu”, ocijenio je gost N1.

”Kurti je dosljedan političar, on je sam protiv svih. Čak mu je prije tri godine, više od trećine poslaničkog kluba u Parlamentu otišao. Smijenili su ga prošle godine, podnio je ostavku pod uticajem tadašnje Američke ambasade. Građani su mu dali podršku na ovim izborima i ta dosljednost bi puno značila i za bh. ljevicu”, istakao je on ocijenivši da prijedlog o rotaciji mostarskog gradonačelnika nije bio dobar.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare