Bećirović za N1: Osjeti se ratna psihoza, ali i odlučnost građana da istraju

Vijesti 23. aug 202313:52 0 komentara
N1

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić nalaze se u posjeti Ukrajini, tačnije u Kijevu. Bećirović je u ekskluzivnoj izjavi iz Kijeva za N1 kazao da je posjeta dogovarana mjesecima, jer je zahtjevna u organizacionom smislu. Također, kazao je da je u razgovoru sa predsjednikom Zelenskim iskoristio priliku i pozvao ga da posjeti BiH kada to prilike budu dozvoljavale.

Prije nekih 20-ak minuta završen je sastanak sa Zelenskim. Bio je srdačan susret i prijateljski razgovor o stanju u Ukrajini i Evropi. Iskazao sam podršku ogromne većine građana BiH herojskom i slobodarskom narodu Ukrajine. U ovom momentu je važno da sve demokratske države iskažu punu solidarnost s narodom Ukrajine, jer je to i borba cijele Evrope za sigurnu budućnost“, kazao je Bećirović u izjavi za N1.

Kazao sam da odlikovanje koje je Dodik dodijelio Putinu ne odražava ni približan stav ogromne većine građana BiH. Iskoristio sam priliku da predsjednika Zelenskog pozovem da, kada prilike dozvole, posjeti Bosnu i Hercegovinu. Do kraja dana imamo veliki broj dogovorenih sastanaka. Sutra je također vrlo zgusnut raspored sastanaka, jer je Dan nezavisnosti Ukrajine“, dodao je Bećirović u izjavi.

Istakao je da je važno da BiH ima jasan stav u teškim i turbulentnim vremenima.

Svi su pozvani da posjete Ukrajinu, ali stavovi funkcionera koji dolaze iz Republike Srpske su manje-više poznati ljudima u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici. Što se tiče naše posjete Ukrajini, ona je dogovarana mjesecima. U organizacionom smislu je to zahtjevna posjeta, jer nije jednostavno danas doći do Kijeva. Ali evo, mi smo došli, tu smo s našim prijateljima, da iskažemo solidarnost i pomognemo demokratski svijet u borbi za poštivanje elementarnih normi međunarodnog prava.”

Na pitanje kakva je situacija u Kijevu, odgovara:

Moram reći da ipak primijeti se da je Ukrajina u ratnom stanju, ljudi pokušavaju da funkcionišu što normalnije, ali osjeti se ratna psihoza. Ipak, ovdje stanje nije mirnodopsko, zemlja se suočava sa brutalnom agresijom i svi su potencijali usmjereni u smislu odbrane zemlje. To se primijeti kod zvaničnika, ali se vidi i ogromna odlučnost običnih građana Ukrajine da istraju za odbranu svoje zemlje“, zaključio je Bećirović za N1.

Inače, Bećirović i Komšić su u Ukrajinu stigli tokom noći, a jutros su obišli Kijev i predgrađe Buču gdje su se poklonili žrtvama. Odali su počast nevino stradalima i položili cvijeće u bojama ukrajinske zastave.

Tokom boravka u Kijevu Komšić i Bećirović razgovarat će s najvišim ukrajinskim zvaničnicima, a prisustvovati će međunarodnoj konferenciji Krimska platforma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad