Benjamina Karić za N1: Naša djeca trebaju znati šta su preci prošli

Vijesti 23. maj 202415:57 0 komentara
N1 BiH

U sarajevskoj Vijećnici od 16 sati bit će organizirano javno praćenje Generalne skupštine UN-a na kojoj će biti razmatrano glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Za N1 je govorila gradonačelnica Benjamina Karić. Navela je kako će iz Vijećnice skupštinu moći pratiti 100 ljudi.

“Vijećnica predstavlja simbol otpora. Dragimo je što na ovom mjestu pratimo današnju sjednicu i usvajanje Rezolucije. Jedan trenutak koji je jako važan za Sarajevo, ali i za cijelu BiH. Posebno mislimo na majke Srebrenice. Djelom će biti zadovoljena pravda. Usvajanje je važan korak za mlade generacije, ne samo u BiH nego i u čitavom regionu i svijetu”, navela je Karić.

Potom je dodala:

“Prije svega sam dužna uputiti riječi zahvale ljudima širom regiona. Posali su Sarajevu riječ podrške. Stigla su pisma iz Istanbula, Ankare, Burse, Bara…Prijateljski gradovi, pokazali da stoje uz istinu, pravdu i sve nedužne žrtve. Istina treba da se uvrsti u udžbenike, da postane dio obrazovanja, dio edukacije za nove generacije. Ukoliko ne učimo dovoljno mlade generacije, tada možemo očekivati nerazumijevanje, netrpeljivost. Neznanje vodi u nove zločine i genocid. Ključ je u obrazovanju. Važno je osuditi svako negiranje genocida u Srebrenici i sankcionisati. Bez istine i pravde nema povjerenja. Korak naprijed”. 

Na kraju je navela da će ovo biti sigurno pozitivan korak naprijed.

“Možemo očekivati da i oni koji nisu znali dovoljno sada pristupe ozbiljnije, treba da se zamislimo na koji način odgajamo djecu. Djecu treba odgajati na temelju poštovanja, različitosti. Naša djeca trebaju znati šta su naši preci prošli, kako bi imali svoj grad, svoju državu. Vjerujem da ima puno više dobrih ljudi, nego što ima onih loših. Politike ne smiju dozvoliti da se poigravaju, doljevaju so na ranu porodicama žrtava. To ne bi trebalo biti dio dnevno- političkih dešavanja”, kazala je Karić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!