“Bh. društvo plodno tlo za štetne narative sa najekstremnijim posljedicama”

Vijesti 20. mar 202312:10 0 komentara

Politička retorika koja izaziva podjele, narativi koji mogu osujetiti demokratske procese i kojima mogu biti dodatno zaoštreni odnosi među etnonacionalnim grupama - teme su publikacije "Štetni narativi tokom izbora: Kampanje diskreditacije, rodni stereotipi i narativi mržnje", o kojoj su, pored najnovijih događaja vezanih za LGBTQ populaciju i napade na novinare i novinarke, govorile Selma Zulić Šiljak, autorica i istraživačica Mediacentra Sarajevo i Anida Sokol, urednica i istraživačica Mediacentra Sarajevo.

Dio publikacije posvećen je upravo tome na koji način kampanje političkih elita i njihovi govori utiču na javnost, a napad na novinare i LGBTQ aktiviste u Banjaluci je direktno povezan s tim.

I međunarodne organizacije i udruženje bh. novinara, ali i civilno društvo su direktno povezali izjave Milorada Dodika i Draška Stanivukovića sa onim što se desilo u subotu u Banjaluci. Oni nisu podržali skup, oni su rekli da su protiv takvog skupa i takvog događaja, rekli su da brane tradicionalne vrijednosti i da Banjaluka nije spremna za takav događaj, te su tako kreirali jednu atmosferu u kojoj je dozvoljeno i opravdano nasilje na novinare i novinarke i aktiviste i aktivistkinje”, rekla je Anida Sokol.

Nasilje nad neistomišljenicima jedna je od posljedica dugogodišnjeg rada na narativu koji isključuje i ugrožava manjine i one koji podržavaju manjine.

“Politička retorika je samo jedan instrument u konstrukciji ovog narativa, postoji njih više i šire se kroz različite informacione sisteme. Anonimni portali, društvene mreže, cilj im je doseći do što većeg dijela javnosti, odnosno cilj im je uzrokovati što više podjela među različitim grupacijama. Bosanskohercegovačko društvo je jedno plodonosno tlo da se takvi narativi ostvare u onoj najgoroj mogućoj formi, a najekstremniji oblik i posljedica štetnog narativa jeste upravo nasilje”, dodala je Selma Zulić Šiljak.

U vezi s tim, gošće su govorile o publikaciji u kojoj se između ostalog želi pokazati koji su elementi, koje su kategorije štetnih sadržaja, šta su to dezinformacije, govor mržnje, kampanje diskreditacije, kakva je razlika između legitimnih kritika u odnosu na smišljene kampanje diskreditacije na raznim osnovama.

“U BiH, istraživanja pokazuju izuzetno nizak nivo medijske pismenosti, politička kultura je na izuzetnom niskom nivou, ona kod nas teži stvaranju podjela, tako da ne znam da li možemo uopšte koristiti termin ‘politička kultura’ u pravom smislu, takođe regulacija online sadržaja nije na dostatnom nivou, tek se pokreće neka šira debata u tom području. S obzirom na to, efekat štetnih sadržaja je veći”, rekla je Selma Zulić Šiljak.

U poslednje vrijeme sve je više izjava političara u kojima se novinarima i novinarkama crta meta na čelo, a o tome na koji način je to povezano sa namjerom da se uvede Zakon o kriminaliziciji klevete govorila je Anida Sokol.

“Izjavama u kojima se crta meta na čelo novinarima i novinarkama se priprema ta atmosfera opravdanosti zbog čega trebamo imati kriminalizaciju klevete. Pokušaj i namjera da se uvede kriminalizacija klevete i uvrede nije samo usmjerena protiv novinara i medijske zajednice, nego protiv svih građana i građanki i neistomišljenika i može se upotrijebiti kao način njihove diskreditacije, zastrašivanja i gušenja slobode izražavanja”, kazala je.

U političkom diskursu BiH dominira zapaljiva retorika, jezik podjela, političari ponekad kao da se igraju tom vatrom. U publikaciji se govori i o tome na koji način ovakav diskurs pokušava da manipuliše biračima.

“Politički govor je svjestan čin koji, u bh. društvu, za cilj ima etničku i političku homogenizaciju. Mi smo ovim istraživanjem htjeli da pokažemo kako se političke elite upuštaju u namjenske kampanje koje često imaju štetne sadržaje i štetne narative kako bi manipulisali emocijama birača, a time i izbornom voljom glasača”, rekla je Anida Sokol.

Na publikaciji je radilo 13 autora, uključujući dodatne istraživače i istraživačice. Radovi se pozivaju na stotinu izvora, uključujući mainstream medije, anonimne portale, naloge na društvenim mrežama, grupe, naloga nekih političara i političarki.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!