Bh. državljani i srodnici iz Gaze stigli u Sarajevo, uhapšen doktor koji je zatražio evakuaciju

Vijesti 15. jan 202416:03 0 komentara
N1

Do sada su iz Gaze evakuirana ukupno 43 osobe, državljanina Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika. Od toga, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 39 osoba, dok se dolazak četiri osobe, koje su se nalazile u Kairu, očekuje u toku današnjeg dana.

Osim navedenih, u Gazi se trenutno nalazi još pet osoba kojima je od izraelske strane odobren izlazak i koje čekaju na evakuaciju, kao i sedam osoba za koje nije dobijeno odobrenje od izraelske strane za evakuaciju (od toga su tri osobe državljani Bosne i Hercegovine).

Takođe, u Gazi se nalazi i državljanin Bosne i Hercegovine Mohamed El Ran koji je zatražio evakuaciju ali je, prema informacijama dobijenim od Ambasade Bosne i Hercegovine u Tel Avivu, uhapšen od izraelske strane, a prethodno mu je bio odobren izlazak iz Gaze.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković dočekao je evakuirane na Aerodromu Sarajevo.

“To je dio one ekipe koju smo zajedno sa ambasadorima uspjeli izvesti iz Gaze. Bili su u Egiptu više od dva mjeseca. Danas smo u prilici da spojimo porodice. Pratimo sva dešavanja sa svim našim sugrađanima. Dobili smo  informaciju da je doktor Muhamed El Ran uhapšen i prebačen u drugi zatvor. Pomno pratimo to i želimo da izraelske vlasti znaju da mi znamo šta se dešava”, naveo je Konaković.

Poručio je i da je drugi dio  misije uspješno okončan, te da imaju još nekoliko sugrađana s kojima se čuju i čekaju dalja odobrenja kako bi doveli građane BiH i njihove srodnike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!