Bh. historičar: Izetbegović je bio nervozan, pokušao je izbjeći priznanje RS-a

Vijesti 10. jan 202317:39 0 komentara
N1

Husnija Kamberović, univerzitetski profesor historije i član Akademije nauka i umjetnosti BiH podsjetio je na dešavanja koja su prethodila potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma te je govorio o ulozi prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića u procesu mirovnih pregovora.

Kamberović je podsjetio na zapise američkog diplomate Richarda Holbrooka koji je opisivao kako su se odvijali pregovarački procesi prilikom nastojanja da se zaustavi rat u BiH.

“O pregovorima je detaljno pisao Holbrooke u svojoj knjizi. On opisuje kako je u razgovoru sa Miloševićem pripremao šta treba napraviti i kako privesti rat u BiH kraju. Milošević je u tom razgovoru s njim insistirao da se u Mirovni sporazum uključi postojanje zasebnog entiteta u BiH koji bi se zvao Republika Srpska. Nakon toga, Holbrooke je prenio Aliji Izetbegoviću taj stav. Opisuje kako je Izetbegović bio veoma nervozan, da je pokušavao izbjeći to priznanje, pitavši se šta će narod o tome reći”, rekao je Husnija Kamberović u emisiji Izvan okvira na N1.

Profesor historije nadalje podsjeća na to da je Izetbegović, nakon velikog protivljenja, ipak pristao na to.

“To ne znači da Izetbogović nema neku odgovornost u vezi s tim. Ali postavlja se pitanje šta je bilo alternativa. Šta bi bilo da je rat nastavljen, kad se već međunarodna zajednica odlučila na to da se rat ipak zaustavi nakon toliko stradanja. Stvari koje su se odvijale poslije toga mogle su se odvijati u različitim pravcima”, dodao je.

Izetbegović je vjerovao u integraciju

Profesor historije na Univerzitetu u Sarajevu nadalje je govorio o Izetbegovićevim uvjerenjima o tome da će doći do integracije BiH.

“Nakon 1995. godine procesi unutar BiH su stalno jačali poziciju Republike Srpske, a mogli su se odvijati u drugom pravcu da je bilo mudre politike, da je umjesto odvajanja vođena politika integracije. Insistiralo se na politikama podjela i to traje do danas”, rekao je Kamberović te dodao da je Alija Izetbegović potpisao postojanje Republike Srpske kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine.

Kamberović je rekao da je Izetbegović to učinio vjerujući da će priznanje o nastavku postojanja BiH kao neovisne države biti puno snažnije:

“Vjerovao je da će to (više) doprinijeti integraciji BiH i obnovi bh. društva, nego što će postojanje Republike Srpske unutar BiH voditi dezintegracijskim procesima”, zaključio je u emisiji Izvan okvira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!