BH novinari: Bilježi se rast napada i pritisaka na novinare

Vijesti 31. mar 202319:06 0 komentara

Udruženje BH novinara predstavilo je godišnje istraživanje: "Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022., u Sarajevu, koji je nastao u okviru regionalne mreže novinarskih organizacija i udruženja SafeJournalists. Bilježi se rast napada i pritisaka na novinare, a povećan je i broj online prijetnji.

Zato što nešto pitaju, ili napišu, i ne šute, novinari godinama trpe razne uvrede i napade. Evo šta kaže statistika, kako je danas biti novinar.

“U 2022 godini 31 slučaj napada prijetnji i pritisaka na novinare i medijske kuće u bih, najveći broj 22 se odnosio na verbalne napade, na političke pritiske”, kaže Maja Radević, BH novinari.

Registrovano je 7 napada i prijetnji upućenih medijskim kućama. Broj političkih pritisaka i verbalnih prijetnji povećan je za čak 40% u odnosu na 2021. godinu. Zabilježen je i znatan porast govora mržnje u online prostoru. Najveći problem zastite izražavanja jeste ne kažnjivost napada na novinare.

“Ne kažnjivost napada na novinare koja je uspješna samo 23,5 pošto generira nove napade, Jer ovdje su novinari glavni neprijatelji drzave. Nije to ni korupcija, kriminal, nisu to loši rezultati u obrazovanju”, kaže Borka Rudić.

Jedan od razloga je i to da visokopozicionirani političari u BiH često javno targetiraju novinare, ali i generalno vlasti u BiH ne čine ništa kako bi poradili na sigurnosti novinara, javnih osuda napadaa, skoro da i nema. Drugačiji pristup svih institucija u zaštiti novinara je neophodan, jer političari sve manje poštuju ulugu novinara, a cilj je staviti medije pod kontrolu. Situacija će biti sve gora kaže predsjednik udruženja bh novinari.

“Tako će biti dok je dobar dio medija pod kontrolom vlasti , a sta vlast radi vidite i sami najav izmejna i dopuna i kriminalizacija klevete je vrh ledenog brijega a ono što se radi i što predhodi tome je mnogo gore, a to dobar dio kolega koji su radno aktivnu svakodnevno trpi”, dodaje Marko Divković.

Pravna zaštita u prošloj godini, bez pomaka, a ni ekonomski položaj nije poboljšan. Neophodno je unaprijediti zakonske odredbe, vratiti profesionalne standarde medija , te jačati kapacitete nadležnih organa kako bi napadači bili sankcionisani, zaključeno je. U posljednjih deset godina BiH je na Svjetskom indeksu medijskih sloboda nazadovala za čak, 30 mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!