BH novinari danas odaju počast novinarima ubijenim u Pojasu Gaze

Vijesti 05. feb 202407:19 0 komentara
N1/Ilustracija

Udruga/udruženje BH novinari pridružilo se aktivnostima Međunarodne federacije novinara - IFJ, Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije i Sindikata novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara/ki i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

Predstavnici IFJ-a i partnera će se okupiti danas u 12.30 sati u Briselu i paljenjem svijeća odati počast novinarima/kama i medijskim radnicima ubijenim tokom ratnih dejstava u Pojasu Gaze.

“Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas ubijeno je najmanje 99 naših kolegica i kolega. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo”, saopćeno je iz Udruge/udruženja BH novinari.

U saopćenju se navodi da je paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima najmanje što se u ovom trentku može uraditi za sve naše koleginice i kolege, te poslati poruku kako je nedopustivo ubijenje novinara/ki, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnih sukoba, uključujući i Pojas Gaze.

“BH novinari pozivaju novinare i novinarke i sve druge medijske radnike i radnice iz BiH da se okupe u svojim gradovima – na glavnim trgovima, ispred medijskih kuća ili u redakcijama, zapale svijeće i odaju počast ubijenim novinarima/kama, snimateljima i drugim medijskim profesionalcima u Pojasu Gaze. Također, pozivamo ih da na društvenim mrežama objave fotografije sa mjesta okupljanja, te time podrže IFJ i njihove zahtjeva za osiguranjem zaštite za sve novinare/ke i medijske ekipe – izvještače iz ove ratne zone“, navodi se u saopćenju.

Okupljanje novinara/ki bit će organizovano u Sarajevu danas ispred Vječne vatre u 12.30 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!