Bh. parlamentarci sutra u klupama: Šta se čeka sa usvajanjem reformskih zakona?

Vijesti 19. jun 202419:18 0 komentara

Državni parlamentarci sutra su u klupama. Ipak, značajnih najava o ključnim reformama nema, a nema ni najava da će sastanak državne koalicije biti održan. Iako je onaj posljednji bio prije više od mjesec dana. Najavljen je davno i budžet, ali bh. institucije već pola godine na privremenom su finansiranju.

U ljeto Bosna i Hercegovina ulazi sa kandidatskim statusom za članstvo u Evropskoj uniji, ali je odavno usvajanje reformskih zakona zaustavljeno. Državni parlamentarci u klupama, ali od tačaka pažnju najviše privlači zahtjev za smjenu državnog ministra sigurnosti.

I Vijeće ministara je sedmicama bez ijednog reformskog zakona. Ministri, zaklinući se da su za Evropski put i hvaleći se dobijenim sredstvima iz Plana rasta, sve to rizikuju.

Reformskih zakona na dnevnom redu već odavno nema, no nema ni budžeta što stvara prijetnju da prva tranša iz Plana rasta zaobiđe. Tako, dok je zamah ka Evropskoj uniji zaustavljen bez ključnih reformi, bez budžeta upitne i one dosad usvojene.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća upozoravaju da je pravosuđe BiH bez budžeta pred kolapsom. Advokati koji se dodjeljuju po službenoj dužnosti, novac od naknada ne primaju. Problem VSTV-u predstavlja i što nakon što su Izmjene Zakona stupile na snagu ne mogu formirati neophodni Odjel kojim bi imovina nosilaca pravosudnih funkcija bila provjeravana, te tako smanjena korupcija.

Petnaest dopisa, kažu, slali su Vijeću ministara, a situacija i dalje ista. Iz Ministarstva pravde su, navode, učinili sve prolongiravši početak primjene zakona, a problem neusvajanja budžeta je na Ministarstvu finansija. Iako bez zvaničnih potvrda iz ovog ministarstva, Amidžićeve kolege su optimistične.

“Mislim da je završna faza usaglašavanja određenih budžetskih zahtijeva između ministara kako bi ministar finansija mogao da predloži u narednih 10-15 dana budžet”, kaže Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kaže da nema razloga da se budžet ne šalje u proceduru.

“Nešto iz Ministarstva komunukacija kod ministra Forte raspodjela nekih sredstava čini mi se da je usaglašena i da su se stvorili svi preduslovi da taj dokument bude u proceduri i nadamo se da će to biti već na narednoj sjednici ili što prije”, dodaje.

Da li je problem stvorila raspodjela sredstava koje je prikupila Uprava za indirektno oporezivanje ili, kako je navedeno na sjednici Komisije za finansije i budžet, to što su dodatna četiri miliona odobrena Centralnoj izbornoj komisiji za Lokalne izbore ministar zvanično nije obznanio.

Najave da bi do kraja juna BiH mogla imati usvojen budžet upućivao je već krajem maja lider HDZ-a BiH, Dragan Čović. Trebao je biti domaćin sastanka partnera na državnom nivou, međutim nakon Dodikovog ultimatuma za smjene Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića – šutnja. Kratko je porukom Nermin Nikšić rekao da naznaka da će sastanak biti održan do kraja sedmice, nema.

“Što se tiče sastanka koji je najavio Dragan Čović, ja se iskreno nadam zbog funkcionalnosti ove zemlje da će navedeni sastanak biti održan, a da ćemo dogovoriti makar minimum da nastavimo funkcionisati”, poručio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Minimum za funkcionisanje sada je izgleda dovoljan. Međutim, najava da će i do njega doći, malo pred godišnje odmore, još nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!