BiH će zbog RS morati isplatiti 90 miliona KM slovenskoj kompaniji, Pravobranilaštvu naloženo da predloži rješenje

Vijesti 27. jun 202417:34 2 komentara
F.Z. / N1

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zatraženo je od Pravobranilaštva BiH da po hitnom postupku do sljedeće sjednice dostavi prijedlog za rješavanje pravne problematike u predmetu Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine u vezi s izvršenjem odluke ISCID Komiteta.

Informacija će sadržavati pregled obveza Vijeća ministara BiH, s ciljem umanjenja štetne posljedice po budžet institucija BiH te buduće korake u pogledu ispunjavanja obaveza proisteklih iz ranije potpisanog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske kojim se Republika Srpska obavezala da plati sve troškove iz ovog arbitražnog postupka.

Zatražena je od Pravobranilaštva BiH i informacija za pravno rješavanje drugih arbitražnih postupaka protiv BiH, uključujući arbitražni postupak tužitelja Pramod Mittal i drugi protiv Bosne i Hercegovine u vezi s ulaganjem u Global Ispat Koksnu Industriju (GIKIL) d.o.o. Lukavac za koji su vlade Federacije i Tuzlanskog kantona ranije odbile potpisati sporazum kojim bi se obvezale osigurati sredstva za vođenje ovog arbitražnog postupka.

RS mora platiti 90 miliona KM odštete slovenačkoj kompaniji

Na sjednici su još jednom istaknute obaveze Pravobranilaštva BiH glede zaštite imovine i imovinskih interes Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Arbitražno vijeće u Londonu je početkom mjeseca odbilo zahtjev Republike Srpske da se poništi odluka arbitražnog suda u Washingtonu, što znači da RS, u ovom slučaju, BiH mora slovenačkoj kompaniji Viadukt isplatiti 90 miliona konvertibilnih maraka (46 miliona eura) kao nadoknadu za jednostrani raskid ugovora o izgradnji hidroelektrane na Vrbasu.

Vlada RS je 2004. godine potpisala ugovor o koncesiji vrijedan 165 miliona eura sa HEV Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenački Viadukt, za izgradnju dvije hidroelektrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare