BiH dominantna tema sastanka hrvatskog ministra sa Cavusogluom u Zagrebu

Regija 17. jun 202213:55 > 14:11 4 komentara
Gordan Grlić - Radman (N1)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić - Radman susreo se u petak u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom. U obraćanju medijima, umjesto odnosa između dvaju zemalja, dominantna tema je, ipak, bila Bosna i Hercegovina.

Nakon što je istaknuo kako su brojna područja za osnaživanje odnosa između Hrvatske i Turske, poput energetike, infrastrukturnih projekata i turizma, Grlić – Radman naglašava kako je posebna tema sastanka sa turskim ministrom bila Bosna i Hercegovina.

“To je bila važna tema naših današnjih razgovora, obzirom da Çavuşoğlu danas putuje i u Sarajevo. Mi smo saveznici, aktivno doprinosimo političkoj stabilnosti miru, prosperitetu Bosne i Hercegovine”, saopštio je Grlić – Radman (HDZ).

Govorilo se i ulozi Franje Tuđmana.

“Tu sam posebno istaknuo povijesnu ulogu dvaju karizmatičnih predsjednika kada je u pitanju borba za mir na ovim prostorima – prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i turskog karizmatičnog predsjednika Sulejmana Demirela”, navodi Grlić – Radman.

Ponavlja da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet, stabilnost, institucionalnu funkcionalnost i prosperitet BiH, koji je, kako je rekao “utemeljen na načelu konstitutivnosti triju naroda, bez obzira na njihov broj”.

“Hrvatska se i dalje zalaže za reformu izbornog zakona, koji je u svom postojećem obliku nepravedan i diskriminirajući”, saopštio je Grlić – Radman.

Dodaje da će zbog tog zakona naredni izbori u BiH biti naročito izazovni.

“Reforma je nužna kako bi Hrvati uživali jednaka prava kao druga dva konstitutivna naroda i bili u mogućnosti birati svoje legitimne političke predstavnike”, saopštio je ministar vanjskih poslova Hrvatske, nakon sastanka sa turskim kolegom u Zagrebu.

Zaključio je kako odnosi Hrvatske i Turske imaju veliki potencijal.

Podsjetimo, Cavusoglu danas stiže i u glavni grad BiH, gdje će se prvo sastati sa reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, nakon čega će posjetiti mezar rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Danas je planiran i susret s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, a za sutra sastanci sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, kao i s članovim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare