BiH i dalje bez krematorija: Građanka ogorčena, poslala poruku političarima

Vijesti 23. maj 202316:16 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina je među rijetkim zemljama u Evropi koje nemaju krematorij, a o tome je za N1 govorila građanka Sarajeva Nada Strepački koja se već godinama bori da nadležni realiziraju ovaj projekat.

Od 2019. godine govori se o tome kako bi na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu trebalo da se realizuje projektovanje prvog krematorijuma u BiH. Ali do sada u BiH kremiranje posmrtnih ostataka umrlih nije moguće, jer ne postoje uslovi za to.

“Nema mjesta ovdje da opišem horor koji je samo moj. Moj suprug i ja došli smo (živjeti) u Sarajevo i kupili smo plac na vrijeme gdje se polažu urne. Obećano mi je da će biti krematorij, a moj muž je u međuvremenu preminuo. To nema veze ni sa dostojanstvom ni sa odgovornošću prema ljudima”, rekla je građanka Srajeva u emisiji Izvan okvira.

Nada Strepački dodala je da je nedostojanstven odnos nadležnih prema osobama koje žele biti kremirane.

“Niko mi ne može reći da ima smisla da pokojnika u mrtvačkom sanduku voze iz BiH na kremiranje u Beograd ili u Hrvatsku, u inozemstvo, a da te onda vraćaju u BiH u urni. Nema oproštaja za to”, rekla je za N1.

“Mogla sam otvoriti grupu kremista i ateista, pronaći podršku, ali sam u ovome sama. Bilo ili ne krematorija, svoj princip neću izigrati. Ovjerila sam kod notara želju da se kremiram, ali čak i da ga sada počnu praviti – ja to neću dočekati. I neću da budem kremirana ni u Srbiji ni u Hrvatkoj, već u Sloveniji”, zaključila je u emisiji Izvan okvira Nada Srepački.

Odluka o kremaciji isključivo je pitanje ličnog odabira, te je krajnje vrijeme da građani iz BiH, ukoliko to žele, mogu biti kremirani u svojoj zemlji, smatra Strepački. Navodno proces izgradnje krematorija usporava nivo nadležan za osiguranje okolinskih uslova. Prema procjenama, kompletna izgradnja krematorija u Sarajevu, uključujući i uređenje i proširenje parkinga, iznosila bi oko 1,2 miliona eura.

Krematorij, prvi u Bosni i Hercegovini, trebao bi se sastojati od prostorije za opraštanje od umrlih, prostorije za identifikaciju te sve ono što savremeno groblje treba da ima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!