BiH i dalje nema jedinstven broj za hitne slučajeve: Odbija se pokrenuti proces uspostavljanja sistema ”Amber alert”

Vijesti 26. jan 202421:39 0 komentara

U bh. javnosti neopaženo je prošla informacija da Komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta Bosne i Hercegovine nije podržala inicijativu da se omogući uvođenje javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert". To bi unaprijedilo i ubrzalo reakciju u kriznim situacijama. S druge strane Bosna i Hercegovina i dalje nema jedinstven broj za hitne slučajeve.

Dok u susjednoj Srbiji o nestanku djeteta građani budu obavješteni putem TV-a, radio emisija, interneta, SMS poruka, kao i na autoputu, u BiH državna komisija odbija pokrenuti proces uspostavljanja sistema ”Amber alert”. Ovaj model širenja i objavljivanja informacija ubrzao bi proces pronalaska nestalih i otetih.

Saša Petrović, inspektor FUP-a:

”Nedostatak je to empatije, ne mogu shvatiti… zašto nema? To je daleko od mogućnosti mog shvatanja. Prošle godine smo bili u SAD, govorim za FUP i ostale agencije. Podsjećam, po statistici nakon kidnapovanja djeteta nakon tri sata nastupa smrt. Amber alert bi reakciju podigao na viši nivo”.

A dok je ovaj uspješni sistem pronalaska nestalih ostavljen na čekanje, Bosna i Hercegovina nema jedinstven broj za hitne slučajeve. U većini evropskih zemalja za pomoć je dovoljno pozvati broj 112. Kada to uradimo u BiH, dobijemo podsjetnik na tri hitna broja.

Poziv na 112:

”Ovo je broj u hitnim slučajevima. Ako trebate policiju zovite 122, ako trebate vatrogasnu službu 123, ako trebate hitnu pomoć zovite 124”.

Građani sa kojima smo razgovarali ove hitne brojeve znaju. Neki su skeptični kako bi sve izgledalo da se koristi samo jedan broj, dok neki to vide kao ubrzavanje procesa reakcije pri svakom obliku nesreće.

”Ne znam to sa operaterima kako bi to išlo… možda ne bi bilo ni loše da je jedan broj”; ”Policija 122, 123 vatrogasci, 124 hitna. Nisam se našao u situaciju da pozivam”; ”Pozivala sam sve njih i odazvali su se brzo. Mislim da bi bilo dobro da ima jedan broj, najvjerovatniji bi se riješio problem. Ne bi morali zvati svaki broj posebno”.

Nermin Pećanac, bivši ministar MUP-a KS:

”U zapadnim zemljama imate objedinjene centre, ima jedna centrala i idu hitni pozivi oni obavještavaju službe da idu na mjeste događaja. Sve to kod nas treba pojednostaviti i to nije preskupa investicija”.

Inicijativa da se uvede jedinstven broj pri hitnim slučajevima pokrenuta je prije deset godina. Prijedlog je ostao u parlamentarnoj proceduri, iako se BiH ranije obavezala da će uvesti jedinstven broj. U praksi ponekad dispečeri ne znaju gdje je objašnjena lokacija, kao i kojoj policijskoj upravi pripada. Stranim državljanima u svemu tome je najteže. Ipak, reakcija je u brojnim slučajevima jako brza.

Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite KS:

”Sam dispečer procijeni koja je najbliža lokacija i šalje intervenciju. Uglavnom je jako brza reakcija, evo naprimjer ovaj zadnji požar vatrogasci su bili na terenu za tri-četiri minute na lokaciji”.

Toliko vremena bi vrlo vjerovatno trebalo i do dolaska pravih informacija o nestalima kada bi bio uveden sistem Amber alert. Od uspostavljanja tog sistema, kao i jedinstvenog broja i dalje smo daleko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!