BiH na kokainskoj ruti: Računi blokirani, transakcije obustavljene – čeka se odluka Tužilaštva BiH

Crna Hronika 23. apr 202419:03 0 komentara

Čeka se odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine da li će i kome od privedenih u akciji "Black Tie 2" predložiti mjere pritvora, a kome i kakve mjere zabrane. 23 privedenih na ispitivanju, nekima računi blokirani, transakcije obustavljene, dokazi izuzeti, a sve zbog eventualne veze sa vođom narkokartela "Tito i Dino".

“Srušen najuži krug globalnog kralja droge” – naslov je Europolovog saopštenja o akciji “Black tie 2”, tokom koje su 23 lica privedena u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Svi dovedeni u vezu s vođom kartela Edinom Gačaninom Titom. Lice sa američke crne liste uhapšeno u Dubajiu 2022. godine sa preko dvije tone kokaina, 2023. osuđen na sedam godina zatvora u Nizozemskoj.

DEA ga stavila među 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom, a kokain za tržište širom svijeta nabavljao je iz Kolumbije, Perua, Bolivije, Brazila. Čak trećinu Evrope njegov kartel snabdijevao je kokainom. Sada dugo istraživane veze sa bosanskohercegovačkom policijom i biznismenima raskrinkane javnosti nakon privođenja.

“Već unazad nekoliko godina spominje se i dio policijskih službenika koji su imali ili kontakte ili provdili usluge za navedena lica. Radi se o narko kartelu koji je dobro poznat, kako u zemljama EU, tako i na području Dubaija i drugih zemalja. On je od strane SAD stavljen na crnu listu i zbog sumnje da se radi o velikim nezakonitim trgovinama nakroticima i pranju novca”, kazao je Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije.

Iz Europola poručuju da je unatoč hapšenju u novembru 2022. godine, istraga pokazala da je meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Među 23 osobe koje su jučer uhapšene nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže”, saopćeno je iz Europola.

Pored Gačanina jedan od privedenih specijalaca je Ibro Miladin, a podsjetit ćemo da su u akciji “Black Tie 2” privedena još dva specijalca, ali i vršilac dužnosti direktora FUP-a, Vahidin Munjić, šef specijalnih jedinica, Mustafa Selmanović, kao i direktor Kantonalne bolnice u Zenici. Terete se za zlopotrebu položaja, pranje novca, sve vezano za povezanost sa nelegalnim prometom opojnih droga. Praksa povezivanja kriminalaca i narkobosova stara je i svugdje zastupljena. Upravo zbog toga stručnjaci ukazuju na važnost međunarodne saradnje u razbijanju tih grupa.

“Jedna od distinkcija, uobičajenog kriminala i ovog kriminala, kojem pridajemo epitet mafijaškog, je u tome što u ovom drugom slučaju članovi koriste socijalnu infrastrukturu u institucijama, u političkim strankama, političkom miljeu. Kriminalne aktivnosti rašire, legaliziraju”, poručuje Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku.

SIPA za određivanje mjera nije ni čekala Tužilaštvo. Za osam pravnih i fizičkih lica privedenih u akciji obustavljene su transakcije u iznosu od preko 600 hiljada maraka. Advokat Mustafe Selmanovića, Mirsad Crnovšanin, smatra da računi njegovog klijenta nisu blokirani, a tvrdi i da njegov klijent nema nikakvu vezu sa ovim kartelom i da nije mogao znati gdje je koji policajac kada.

“On kao komandir ne može znati kada koji policijski službenik odlazi negdje, koje pogodnosti koriste od koga. Mi ćemo svakako, ukoliko naravno bude potrebno, u nastavku postupka iznijeti i materijalne dokaze s kojima ćemo dokazati da on nema nikakve veze s ovim što mu se stavlja na teret”, poručio je Crnovšanin.

BiH na kokainskoj ruti, a državljani vođe svjetski poznatih kartela. Sada otkrivena i mreža eventualno upletenih. Saradnja međunarodnih agencija ostavlja malo prostora nastavku koruptivnih radnji. Sada je na bh. pravosuđu da samom procesu da epilog i otkrije ko je sve bio upleten u mrežu dugotraženog kralja droge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!