“BiH nije riješila pitanje ultradesničarskog ekstremizma, to podriva mir”

Vijesti 20. jan 202313:54 1 komentar
N1

Specijalne izvjestiteljice UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnuale Ni Aolain podnijela izvještaj o stanju u BiH u kojem navodi kako je potrebno da svi poklanjaju posebnu pažnju onome što podriva mir i rješavati te stvari. Navela je kako je "izuzetno zabrinuta zbog revizionizma, poricanja, polarizacije i institucionalnog govora kojima se kreira prostor za porast nasilnog ekstremizma i ekstremizma koji vodi terorizmu".

“Bosna i Hercegovina je postkonfliktno društvo u tranzicionom procesu. Ako proces pomirenja, kretanja naprijed i predanosti strana u konfliktu nije potpuno završen, kreiramo uslove koji proizvode i održavaju nasilje u društvu. U ovom izvještaju posebnu pažnju posvećujem načinima na koje načine može doći do nasilja jer do njega može doći u tranzicionim društvima. Postkonfliktna društva su izuzetno krhka i ona koja nisu završila proces tranzicije su društva koja imaju ozbiljan rizik od novog nasilja i nasilnog ekstremizma”, kazala je Ni Aolain.

Kao pozitivan primjer za BiH navela je da nije bilo terorističkih napada od 2016. godine te da BiH po globalnom indeksu borbe protiv terorizma je vrlo nisko, što je dobro za naše društvo.

“To znači da su poduzeti praktični koraci i sigurnosne mjere da ne dođe do terorizma. Vlasti su usvojile strategiju za borbu protiv terorizma 2021-2026. Neophodno je riješiti pitanja iz prošlosti kako bi spriječili terorizam”, kazala je.

U proteklim godinama, ističe, prepoznata je prijetnja odlaska državljana u zone konflikta i na strana ratišta, finansiranje terorizma, te etnonacionalni ekstremizam.

“Nije se rješavalo pitanje ultradesničarskog ekstremizma što može podrivati integritet i funkcionalnost mirovnog procesa. Pozivam vlasti svih nivoa da reguliraju ukupni spektar izazova s kojima se suočavamo, uključujući ultradesničarske nasilne ekstremizme. Ako nemamo funkcionalne vlasti i ne riješe se naslijeđa iz prošlosti, kreiraju se uslovi koji dovode do ekstremizma”, kazala je.

Posjetila je nekoliko zatvorskih objekata u BiH te je zaključila kako BiH ima jak sistem u mogućnosti rehabilitacije kao i to da postoje stručnjaci koji se bave integracijom zatvorenika u društvo, ali da nedostaje probacijski sistem u BiH za osobe koje napuštaju zatvor.

Pohvalila je vlasti i u procesu povrataka bh. državljana sa stranih ratišta, posebno Sirije u dijelu reintegracije žena i djece, ali i pravosudnom gonjenju muškaraca koji su bili na stranim ratištima.

“Još uvijek je značajan broj državljana BiH u Siriji. Pozivam vladu da vrati svoje državljane. Svaki dan koji dijete provede u tim kampovima, biće sve teže. Djeca nisu izabrala da odu tamo ili da se rode tamo”, poručila je Ni Aolain.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare