Bilježi se povećanje javne potrošnje uoči predizborne kampanje: Evo šta građani moraju znati

Vijesti 12. aug 202411:01 0 komentara
Anadolija

Lokalni izbori 2024. godine trebalo bi da budu test za pravedniji i transparentniji izborni proces, na osnovu nametnutih tehničkih izmjena izbornog zakona. Ipak, prva istraživanja Transparency Internationala BiH pokazuju suprotno.

U posljednjih mjesec dana Transparency International u BiH podnio je nadležnim institucijama 50 prijava zbog nepravilnosti u predizbornom periodu.

Ivana Korajlić – izvršna direktorica Transparency internationala – pojasnila je na šta se one zapravo odnose.

“Bilježimo povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu, posebno vezano za javne radove i infrastrukturne projekte, koji se tempiraju za pred izbore kako bi se promovisali kandidati i zasluge pripisale njima. Bez obzira što sada imamo odredbe koje se tiču zabrane zloupotrebe javnih sredstava i resursa u predizbornom periodu i zabranu jednokratnih davanja – i tu smo vidjeli da je u mjesec dana gotovo 30 miliona podijeljeno sa različitih nivoa vlasti. Sve smo prijavili CIK-u”, rekla je.

No, po ovom pitanju nema nijedne sankcije.

Jednostavno, različita su tumačenja zakonskih odredbi. Većina sankcija koje je CIK izricao svodio se na preuranjenu kampanju. Mi smatramo da odredbe izbornog zakona nisu jasno protumačene”, ponovila je.

Naglašava da je ovoj organizaciji značajan broj prijava pristigao upravo od građana.

“Imamo i mobilnu aplikaciju ‘Reflektor’ preko koje građani mogu prijaviti sve ovo. Ipak, još nemaju osjećaj da ono što im se daje u ovom periodu je zapravo njihov novac, da im niko ništa nije poklonio”, napominje.

Korajlić apeluje na građane i po drugom pitanju: Ukoliko primjetite da će u biračkim odborima sjediti stranačke ličnosti – prijavite to.

Inače – sve nove odredbe mogle bi izgubiti smisao, napomenula je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!