Billboardi u BiH upozoravaju na urgentnost usvajanja zakona o kontroli duhana

Vijesti 28. okt 202113:01 0 komentara
PROI

U okviru kampanje "Zdravlje je Zakon" širom Bosne i Hercegovine postavljeni su billboardi koji upozoravaju na urgentnost usvajanja zakona o kontroli duhana, ukazujući na vitalne zdravstvene i ekonomske interese građana.

Billboard instalacije postavljene su u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Banjaluci i Goraždu. Kampanja se provodi u okviru projekta “Podrška usvajanju novih zakona o kontroli duhana u BiH” koji podržava Vlada Švicarske a implementira PROI.

“Novi zakoni o kontroli duhana doprinijet će smanjenju prevalence pušenja, što će rezultirati manjim zdravstvenim troškovima i smanjenju ogromnih budžetskih rashoda. Usvajanje ovih zakona značilo bi zaštitu vitalnog zdravstvenog i ekonomskog interesa građana i građanki Bosne i Hercegovine, što donosioci odluka trebaju postaviti u red svojih prioriteta”, saopćili su iz PROI.

Navode kako u Bosni i Hercegovini čak 9.000 ljudi godišnje umre od posljedica pušenja, kako aktivnih tako i pasivnih pušača. Prema statističkim podacima, pet vodećih uzroka smrtnosti odraslog stanovništva u BiH su akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija, maligna neoplazma bronha i pluća, te hronična oboljenja srca. Rizici oboljenja od nabrojanih bolesti se povećavaju uslijed aktivnog i pasivnog pušenja.

PROI

“Prema procjenama ekonomskih eksperata, samo u Federaciji BiH na posljedice konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda godišnje se troši čak dvije milijarde konvertibilnih maraka. Na troškove liječenja malignih i kardiovaskularnih oboljenja izdvaja se preko 35 miliona KM, dok se ostali troškovi odnose na izgubljenu produktivnost i izgubljene javne prihode od oporezivanja duhanskih proizvoda, te troškove domaćinstava”, istakli su.

Podsjećaju da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na 22. sjednici, održanoj 26. maja 2021. godine, usvojio Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Da bi zakon bio u konačnici usvojen mora proći glasanje i dobiti podršku delegata Doma naroda Parlamenta FBiH. Nacrt sličnog zakona u Republici Srpskoj 2018. godine je povučen iz skupštinske procedure i nakon toga više nije bio razmatran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!