Bivši član CIK-a za N1 o održavanju izbora: Izborni zakon je jasan, CIK bi trebao empatično postupiti

Vijesti 04. okt 202417:36 0 komentara
FENA

Katastrofalne poplave sa ljudskim žrtvama i ogromnom materijalnom štetom pogodile su sinoć dijelove Bosne i Hercegovine. U Jablanici i Fojnici je, prema informacijama sa terena, najteža situacija. Dosad je u ove dvije općine 16 osoba smrtno stradalo (u Jablanici 16, u Fojnici dvije), a ništa bolja situacija nije ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu. S obzirom na to da se u nedjelju trebaju održati i lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, danas je najčešće pitanje hoće li oni uopće biti održani zbog novonastale situacije?

Danas je predizborna kampanja trebala biti glavna tema, međutim, priroda je učinila svoje. Predsjednik strateškog odbora Koalicije Pod lupom i nekadašnji član CIK-a Vehid Šehić za N1 je rekao da je Izborni zakon BiH po ovom pitanju jasan.

“Postoje tzv. odgođeni izbori. Ukoliko se ne mogu održati na određenom biračkom mjestu zbog objektivnih okolnosti poput ovih vanrednih situacija oni se odgađaju sedam dana nakon što su se trebalo održati. Ovdje bih ostavio tu tehničku stvar po strani pa čak i da se mogu održati za sedam dana ja bih pokazao malo empatije prema tim ljudima. Tražiti od njih da u takvoj tuzi izlaze na izbore i nakon sedam dana nije primjereno i mislim da će i CIK o tome voditi računa. Postoji zakon i mislim da će CIK donijeti jednu takvu odluku i da će održati izbore kada se ljudi iz pogođenih krajeva vrate u koliko-toliku normalnu situaciju”, naveo je Šehić.

S obzirom na to da su stranke za svoje predizborne kampanje, prema dostupnim informacijama, potrošile 10 miliona KM, ogroman novac, koji bi, kako su nam i ove poplave pokazale možda trebalo usmjeriti možda u neke druge projekte i da bi glasači bili zadovoljniji zbog toga. Šehić je pojasnio da zakonom politički subjekti koji učesttvuju na izborima mogu potrošiti 0,30 KM po registrovanom biraču, ali kako navodi, problem su crni fondovi.

“Pa se na osnovu toga može trošiti daleko više i to je nešto što je po zakonu i onda bi se on morao mijenjati. Volio bih da taj novac koristi nečem drugom, a ne da se nemoralno s njim postupa jer je to građanski novac i opet građani, što me jako bole, dozvole da ih kupe njihovim novcemm. Moramo pokušati vratiti moral kako u društvo tako i u politiku i ove izbore”, dodao je.

S obzirom na to da je Koalcija “Pod lupom” posmatrala predizbornu kampanju, pitali smo Šehića kako je ocjenjuje’

“Predizborna kampanja se više svela na diskreditaciju političkog protivnika tako što u njemu vide neprijatelja i onda ne biraju riječi za sukobljavanje i to je bila karakteristika ovih izbora. Isto tako smo svjedočili i borbi programa koji su mnogo toga obećali za naredne četiri godine i moramo znati da li je sve to ostvarivo s obzirom na nadležnosti lokalnih samouprava jer su one veoma male u odnosu na kantone i entitete. I u RS je Ustav takav da im nije mnogo toga omogućeno da rade samostalno”, naveo je Šehić.

S obzirom na to da sve manje građana vjeruje u izborni proces, Šehić je istakao da ne zna ni ko bi mogao vjerovati u ovakvu vrstu izbora ukoliko se uzmu u obzir brojna kršenja pravila.

“I upravo iz tih razloga treba uvesti nove tehnologije na svim izborima 2026. godine. Nepovjerenje u politiku je na sceni budući da je ona postala nemoralno zanimanje za šta su krivi političari. S druge strane, izlaznost je daleko veća od 70 posto jer mi imamo 3,46 miliona registrovanih birača i tu su svi građani koji imaju naše državljanstvo bez obzira žive li u BiH ili ne. Ne znam šta odlučuje kod običnog građanina kome će dati glas jer se glasa po nekakvoj takmičarskoj kategoriji i kupuju se birači i cijene su od 100 do 400 KM i isto tako bih volio da se objavi podatak koliko je građana uposleno u javne ustanove jer je i to jedna vrsta kupovine i korupcija do koje se dolazi na vlast”, poručio je Šehić.

Inače, iz CIK-a su već održali jednu sjednicu na kojoj su razmatrali mogućnost odgađanja izbora, međutim, konačna odluka nije donesena jer čekaju mišljenja i ostalih nadležnih institucija.

Istakli su i to da će tokom dana imati više zasijedanja kako bi donijeli ispravnu odluku.

Podsjećamo, sinoć je zadugo u noć padala jaka kiša koja je do jutra napravila ogromne materijalne štete u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine. Osim toga, zabilježene su i ljudske žrtve i trenutno zvanične informacije govore da je potvrđeno u cijeloj BiH 18 stradalih.

Osim Jablanice koja je najviše pogođena, ništa bolja situacija nije ni u Fojnici kao ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu.

Osim toga, porodice prijavljuju i veliki broj nestalih osoba budući da su u Jablanici u velikom broju aktivirana klizišta koja su doslovno zatrpala kuće i druge objekte.

Zbog svega navedenog, blokirana je i putna komunikacija na jugu i centralnoj BiH.

Potpuna obustava saobraćaja je na magistralnom putu Sarajevo-Mostar budući da je cesta uništena, a kao alternativni pravci navedeni su putevi preko Bugojna i Foče.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 donirate 2 KM.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!